Mátyás
-6 °C
1 °C

Balesetveszély miatt be kellett zárni Pécs legnagyobb artmoziját

2006.02.01. 11:46
A gondot az jelenti, hogy a mozi álmennyezetének tábláit nagyon kicsi szegekkel rögzítették, a szegek a tartószerkezet bármilyen változása - túl nagy szélnyomás, hóteher, vagy akár nagy hőmérséklet-változás - miatt kieshetnek, a táblák pedig lezuhanhatnak. Márciusban az urániában rendeznék meg a Kamera Hungária Televíziós Műsorfesztivált.

Életveszélyessé vált álmennyezete miatt be kellett zárni Pécs legnagyobb artmoziját. A szakértői vélemény szerint az Uránia mozi mintegy 400 fős befogadóképességű vetítőtermének belső tetőzete közvetlenül ugyan nem, közvetetten azonban élet- és balesetveszélyes.

A HavariaPress hírügynökség információi szerint a gondot az jelenti, hogy a mozi teteje Heraklith táblákból lett kialakítva, ám a táblákat nagyon kicsi szegekkel erősítették fel a rácsos acéltartóhoz. A szakvélemény szerint így a szegek a tartószerkezet bármilyen változása - túl nagy szélnyomás, hóteher, vagy akár nagy hőmérséklet-változás - miatt kieshetnek, a táblák pedig lezuhanhatnak.

Közvetett életveszély


Fotó: poszt.com

A szakértők szerint a vetítőterem mennyezete közvetlenül, szemmel láthatóan ugyan nem élet- és balesetveszélyes, de közvetve élet- és balesetveszélyt jelent. Pár napja, Lengyelországban több száz emberre zuhant rá egy csarnok leszakadó tetőzete; de néhány hónapja Pécsen is kiderült egy sátorszerkezetű építményről, hogy szerkezeti hibája miatt balesetveszélyes, ezért be kellett zárni.

Mivel a mozi az önkormányzat tulajdona, a képviselő-testületnek kell döntenie arról, hogy honnan próbál pénzt előteremteni a javításra. Márciusban ebben az intézményben rendeznék meg a Kamera Hungária Televíziós Műsorfesztivált, így azonban ennek lebonyolíthatósága is kérdésessé vált.

Húszkilós táblák

A mozit azután zárták be biztonsági okból, hogy észrevették, az álmennyezet néhány darabja elmozdult a helyéről, mondta az Indexnek Baumann Ferenc, a mozi vezetője. Statikust hívtak, aki megállapította, hogy a több mint húszkilós táblák lezuhanhatnak. A mozi addig zárva lesz, amíg meg nem erősítik a mennyezetet, de remélik, hogy ez pár hét alatt megvalósítható. A mozi egyébként 1936-ban épült, az álmennyezet pontos korát nem tudta megmondani a mozivezető.

Nemrég elnyert pályázati pénzek révén egyébként fejlesztések vannak folyamatban a Hungária úti moziban. Új vászon és új, kényelmes székek már vannak, az Index úgy tudja, hogy a külső tető felújítását 2005 végére, 2006 elejére ütemezték. Az Uránia a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma art mozi pályázatán szerepelt sikerrel, 17,7 millió forintot nyerve. A pályázati önrésszel együtt 23,5 millió forintot fordítanak az épület állapotának javítására, ebbe feltehetőleg nem fér bele az álmennyezet javítása. A nézőtér felújítása 2005 januárjára már befejeződött új székek beszerelésével és a padló jó formába hozásával, korábban pedig a fűtést korszerűsítették, és a vászont cserélték le.