Szilárda
-4 °C
2 °C

Új menü az amerikai seregben: rizseshús vizelettel

2004.07.22. 16:47
Különleges csomagolású szárított eledelt fejlesztettek ki az Egyesült Államok hadserege számára, hogy csökkentsék a katonák által cipelt víz mennyiségét. Az ennivalót olyan tasakokba zárják, amik csaknem száz százalékban kiszűrik a mikroorganizmusokat és a mérgező anyagokat, így egy pocsolyában is elkészíthető a vacsora.
Amerikai tudósok új instant ételt fejlesztettek ki az Egyesült Államok hadserege számára, a különleges csomagolású szárított eledelt akár kétes tisztaságú vízzel, vagy vizelettel is fogyaszthatóvá lehet tenni. Az ennivalót olyan tasakokba zárják, amik csaknem száz százalékban kiszűrik a mikroorganizmusokat és a mérgező anyagokat - ismerteti a BBC a New Scientist magazinban publikált tudományos eredményt.

Az ötlet a massachusettsi Bevetési Hadtápparancsnokságtól származik, ami már a három évig frissen maradó, "elpusztíthatatlan szendvics" kidolgozásában is jeleskedett. A mostani fejlesztés célja az volt, hogy csökkentsék a katonák által cipelt víz mennyiségét.

Rizseshús vizelettel

A csomag szárított rizses csirkehúst tartalmaz, és vízbe mártva lehet fogyaszthatóvá tenni: a különleges csomagolás ugyanis az ozmózis elvén átengedi a vízmolekulákat, így rehidratálva a benne lévő táplálékot. A tasak vékony cellulózalapú rétegekből áll, amiken fél nanométeres lyukak vannak, ezeken tulajdonképp csak a vízmolekulák juthatnak át. Napi három étkezéssel számolva három kilogrammal csökkenthető így katonánként az egynapi ellátmány tömege.

A fejlesztő cég szerint végső esetben a katonák saját vizeletüket is használhatják a "főzéshez", noha a csomagolás nem szűri ki a vizeletben megtalálható karbamidot, ami nagy mennyiségben veseelégtelenséget okoz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!