Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Amerikai program a szexuális absztinenciáért

2004.12.18. 09:25
Öt év alatt 900 milliót költene a Bush-kormányzat egy a fiatalokat szexuális önmegtartóztatásra nevelő programra. Egy demokrata képviselő által rendelt tanulmány szerint a programok többsége "félrevezető, hamis és torzító".
"Az abortusz öngyilkossághoz, sterilitáshoz vezethet. Az amerikai melegek fele AIDS-beteg. A nemi szervek érintése terhességet okozhat" - ilyen állítások hangzanak el azokon a tanfolyamokon, amelyeken a fiatal amerikaiakat nevelik szexuális önmegtartóztatásra.

Félrevezető programok

Henry Waxman demokrata párti kaliforniai képviselő megrendelésére tanulmány készült 13 olyan "szexuális nevelési programról", amelyet az amerikai szövetségi kormány szponzorál 25 állam mintegy 70 iskolájában és más oktatási intézményeiben. A Corriere della Sera című olasz napilap által idézett tanulmány szerint a programok többsége "félrevezető, hamis és torzító". "A Bush-kormányzat manipulálja az amerikai társadalom legfiatalabb és legsérülékenyebb részét, azzal az ürüggyel, hogy a nem kívánt terhességek és a nemi úton terjedő betegségek, például az AIDS megelőzésére tesz lépéseket" - írja a tanulmány.

A programokban tudományos adatként idéznek babonákat, homályos tabukat. Némelyik szövegben az áll, hogy egy 43 napos magzat már gondolkodó lény, és hogy a HIV-fertőzést meg lehet kapni verítéken, könnyön keresztül is.

Állami támogatással

A felháborodást fokozza, hogy a kormány az adófizetők pénzéből öt év alatt 900 millió dollárt szándékozik költeni ezekre a programokra. A demokraták úgy gondolják, hogy ezt az összeget inkább a szegény negyedekben működő állami iskolákra kellene fordítani.

A programok hatékonyságát illetően is vannak kételyek. A Columbia egyetem felmérése szerint a szűzességi fogadalmat tévő fiatalok ezt nem gondolják nagyon komolyan, jelentősük részük ugyanis már házasságkötése előtt aktív nemi életet él.

Sok kritika éri az iskolában használt könyveket is, amelyekben a nőket lebecsülő gondolatok találhatók. Az egyik például tudományosan megalapozottnak minősíti, hogy "a férfinak szüksége van arra, hogy felnézzenek rá, és szexuálisan kielégüljön, szemben a nővel, akinek természeténél fogva csak gazdasági támogatásra van igénye." Egy másik könyv egy olyan lovagról mesél, aki a falu szegény lányát vette feleségül a hercegkisasszony helyett, mert ez utóbbi túl sok tanácsot adott neki azzal kapcsolatban, hogy miként ölje meg a sárkányt. A könyv tanulságként azt vonja le a meséből: a nő mértéktartó segítsége időnként jó, de ha túlzásba viszi, csökkenti vele a férfi önbecsülését.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft