Géza
-12 °C
-4 °C

Veszélyessé váltak az utak

2006.02.27. 06:48
A havazás és a hideg miatt rendkívül csúszóssá, veszélyessé váltak az utak hétfő reggelre azt ország több térségében. Már vasárnap is történtek halálos balesetek a romló útviszonyok miatt.
A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. munkatársai hétfő hajnalban már 36 órája takarították Budapest közterületeit a folyamatos hóesés miatt lehullott 11-12 centiméteres csapadék miatt - közölte Szegedi Péter, a cég szóvivője.

A közterület-fenntartók 61 munkagépet vetettek be, és először a főváros 1045 kilométernyi hosszú fő- és tömegközlekedési útvonalait, valamint a hidakat és a felüljárókat takarítják le annak érdekében, hogy reggel az autóbuszok el tudjanak indulni. Ezt követően kerül sor a 3200 kilométer hosszú mellékutakra.

Jelenleg mínusz 7 fokos hideg van, és ezért a porszerű hó ráfagy az utakra, amelyek így rendkívül síkosak.

Több út nehezen járható Borsodban

Hófúvás miatt több út igen nehezen járható Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ugyanakkor megközelíthetetlen település, járhatatlan út nincs a megyében - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Közút Kht. megyei igazgatóságának ügyeletese hétfőn. Elsősorban a dél-borsodi térségben vált nehezebbé a közlekedés hófúvás miatt hétfő reggelre - közölte Balabás Tihamér.

Közlése szerint a Hejőbába-Szakáld, a Hejőpapi-Hejőbába közötti út egy-egy szakaszán 40 centiméteres hóbuckákat emelt a szél, a Tiszakeszi bekötő pedig 30 centiméteres hóátfúvások nehezítik a közlekedést.

Halálos balesetek

Halálos balesetet szenvedett vasárnap egy balatoni férfi, aki terepjárójával felborult - tudta meg a HavariaPress. A Heves megyei település külterületén, egy ötvenöt éves helybéli férfi egy meredek domboldali úton közlekedett terepjárójával, amikor a csúszós, füves terepen a jármű megcsúszott, majd oldalra borult.

Ugyancsak meghalt annak a 6-os úton Érd felé tartó kocsinak a vezetője, amely áttért a szemközti sávba, és összeütközött egy ott szabályosan közlekedő járművel.

Gondot okozhat a hófúvás

Hétfőn északnyugat felől fokozatosan felszakadozik a felhőzet, és főként északon, északnyugaton több órára kisüt a nap. Eleinte délen és keleten még többfelé lesz havazás, másutt már csak egy-egy hózápor lehet. Az északi, északnyugati szél többfelé megerősödik, emiatt elsősorban a Dunántúlon hófúvás is előfordulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2, -7, a legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn -1, +3 fok között alakul.