Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Az utcakő 2008-ban is a proletárok fegyvere

2008.03.14. 17:24
Idén is tartani lehet attól, hogy egy esetleges tömegoszlatás, utcai zavargás esetén kockakövekkel támadhatnak a rendőrökre a rendbontók.

A 2006. októberi zavargások egyik elszomorító tapasztalata, hogy a budapesti közterületek kézenfekvő fegyvert kínálnak a rendbontóknak: a töredezett járólapok, a sétálóutcák gránitkövei, a kisebb, nagyobb díszterek felszedett kockakövei, mind-mind súlyos, életveszélyes sérülést tudnak okozni, ha egy jól irányzott dobással eltalálnak valakit.

Egy kis dombra lecsücsülünk, pár bazaltkövet felszedünk

A napokban már egyszer felmerült az utcakő felszedésének témája, amikor a Merlin színházba partit szervezők szétküldtek egy emailt, ami szerint március 15-ére a "hatóság" bezáratta az intézményt, így nem tudják megtartani az esti rendezvényt. A bezárás állítólagos oka pedig az volt a levél szerint, hogy a színház környékén felszedhető kockakő van, így veszélyes lenne a Merlint szombaton este is nyitva tartani.

A kő veszélyes fegyver, de a néni nem fegyvertelen

Időközben azonban kiderült, hogy ezúttal sem a rendőrségnek, sem az önkormányzatnak nincs köze a Merlin szombati zárva tartásához, bár 2007. március 15-én valóban a Fővárosi Önkormányzat Védelmi Ügyosztálya elrendelte az épület bezárását, és akkor az indoklás többek között az volt, hogy a kockaköveket felszedhetik egy esetlegesen kialakuló zavargás során.

Macskakő

Ennek apropóján végigjártuk a Belvárosi terek utcák egy részét, különös tekintettel a lehetséges vonulási útvonalakra, műveleti területekre.

A belvárosi terek valóságos kőbányák

A bejárás közben készített fotók jól mutatják, hogy részben az utcák, közterületi burkolatok rossz állapota, részben a díszburkolatok milyensége miatt idén is előfordulhat, hogy a kockakövek fegyverré válnak.

Gazdaságos harcászati anyag

Tóth Gábor rendőrfőkapitány csütörtöki sajtótájékoztatóján egyébként elmondta, hogy a március 15-én a budapesti rendőrség több helyen is kordonok felállításával készül a rendezvények kordában tartására, így többek között a parlamentnél, a múzeumkertnél, a Blaha téren, az Erzsébet hídnál kell számítani ilyen műszaki zárra.

Többféle kaliber

Az elmúlt két évben azonban azt láthattuk, hogy ha egy-egy rendezvényen tömeget kellett oszaltni esetében tömegoszlatásra került sor, akkor a rendzavarók terelése, megadott irányba kényszerítése sokszor macska-egér harccá fajult, az erőszakos tüntetők pedig minden kezük ügyébe eső tárgyat felhasználtak a rendőrök elleni küzdelemben.

Van ahol törni sem kell a követ

"A BRFK a kerületi kapitányságokat és a közterületi járőröket bevonva felmérte a belvárosi területeket, hogy hol található építési hulladék, olyan tárgy ami nem odavaló, vagy ami veszélyes lehet" - mondta érdeklődésünkre Tafferner Éva őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztályának vezetője.

A széle már meg is van bontva

"A kerületi önkormányzatokkal és a közterület-fenntartóval közösen arra kértük az érintett tulajdonosokat, hogy gondoskodjanak a sitt elszállításáról" - tette hozzá a rendőrségi sajtóreferens.

Fegyverlerakat

Ezzel egybehangzóan nyilatkozott Rogán Antal, az V. kerület polgármestere is az MTI-nek. A fideszes politikus kiemelte, hogy a szükséges óvintézkedéseket megtették a belvárosban: a nagyobb rendezvények környékén az építőanyagokat biztonságba helyezték, elszállították vagy kerítéssel vették körül. A kerületben 22 térfigyelő kamerával figyeli majd a rendőrség az utcákat. A rendszer akár éjjel is értékelhető képet ad, tette hozzá a polgármester.

Bőséges készlet

Az esetlegesen okozható károkkal kapcsolatban a rendőrség honlapján közzétett tájékoztató hangsúlyozza, hogy "a gyülekezési jogról szóló törvény kifejezetten rendelkezik arról, hogy a rendezvény résztvevője által okozott kárért a szervező a károkozóval együtt egyetemlegesen felelős".

Múltidéző útburkolat

"Ez azt jelenti, hogy a károsult kárának megtérítését egyaránt követelheti a károkozótól, valamint a rendezvény szervezőjétől is. Ez utóbbi esetben a szervező követelheti a károkozótól a kár megtérítését."

Kézre álló méret

A rendőrség figyelmeztet arra is, hogy a rendezvényeken a résztvevők nem jelenhetnek meg fegyveresen, illetve felfegyverkezve, és a rendezvény végén kötelesek a helyszínt elhagyni. "A gyülekezési jogról szóló törvény alapján fegyveresen jelenik meg a rendezvényen az a személy, aki lőfegyvert vagy robbanóanyagot; felfegyverkezve pedig az, aki erőszak vagy fenyegetés alkalmazása érdekében az élet kioltására alkalmas eszközt tart magánál" - áll a közleményben, az utolsó tagmondat utal tulajdonképpen a marokra fogott kockakő veszélyességére.

Békében kellem, harcban ellen

A kiadott tájékoztatás szerint "amennyiben a csapaterőt a tömeg részéről közvetlen támadás éri [...] a tömegoszlatás azonnal megkezdhető. Ilyen esetben a felszólítás a tömeg elleni tevékenység végrehajtásának megindításával egy időben történik."

Sitteskonténer, vajon elviszik-e szombat estig?

A tömegoszlatáskor a rendőrök a szükségesség és az arányosság elvén alkalmazhatnak testi kényszert, rendőrbotot, kardlapot, könnygázt, bilincset, pórázon vezetett szolgálati kutyát szájkosárral, vagy anélkül, vízágyút, pirotechnikai eszközt (hang- és fénygránátot), elfogó hálót.

Van még sittkészlet, mintha direkt szombatra készítették volna a parlament közelébe

A rendőrök lóháton vagy járműkötelékben is végezhetik a kényszeroszlatást. (2008. január 1-jétől a rendőrségről szóló törvény már nem teszi lehetővé a gumilövedék alkalmazását.)

Veszélyes kanyar

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!