A név kötelez

2002.01.08. 10:42
Kovács Lorenzó, Balogh Búzavirág, Tóth Dante - csak néhány lehetőség arra, hogy gyermekünk életét megkeserítsük. A választható utónevek közé közkívánatra bekerültek a szappanoperák hősei és a haszonnövények is. Szerencsés fejlemény azonban, hogy egyre kevesebbeket becézhetnek Bözsinek vagy Iluskának.
A Viktória és a Dániel utóneveket választották leggyakrabban újszülött gyermeküknek a szülők 2000-ben Magyarországon, ezzel megdőlt az Alexandrák és a Dávidok többéves vezetése - derül ki a legújabb népesség-nyilvántartási adatokból.

"Mondjátok meg Máriának, szeretem"

A leányoknál a leggyakoribb nevek a Viktória után a Vivien, az Anna, az Alexandra, a Fanni, a Dóra, a Réka és a Petra voltak. Más képet kapunk, ha a teljes lakosság tekintetében vizsgáljuk meg a leggyakoribb utóneveket: ezt a listát a női nevek között a Mária, az Erzsébet, az Ilona, az Éva és az Anna vezetik. Ezek a nevek ma már nem túl népszerűek: 2000-ben a Mária a 73., az Erzsébet a 84., az Ilona pedig a 113. helyen állt az újszülötteknek adott nevek listáján.

Ha nincs jobb ötlet, csapjuk fel a Bibliát!

Balázs és László, népszerű keresztnevek
A férfineveknél az alábbi sorrend alakult ki 2000-ben: Dániel, Dávid, Bence, Máté, Tamás, Péter, Balázs és Ádám. Az összlakosságban előforduló utónevekhez képest a férfiaknál kisebb változás tapasztalható. Továbbra is kedvelt az István (18.), a László (10.) és a Zoltán (11.). A lányoktól eltérően újszülött fiúgyermeküknek szívesebben adtak bibliai neveket a szülők 2000-ben: az Ádámot, az Áront, a Benjámint vagy a Boldizsárt.

Mindkét nem tekintetében gyakoriak a régies hangzású nevek. Lányoknál az Enikő, az Emese, a Kincső vagy az Emőke, fiúknál a Levente, a Csaba, a Botond és a Bendegúz. Azoknak a szülőknek, akik gyermeküknek nem az utónévkönyvből választanak keresztnevet, névválasztásukat a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézetében kell elfogadtatni.

A kutyatej még hátravan

Az intézet minden évben találkozik különleges esetekkel - tájékoztatta az MTI-t Őri Vilma, az intézet munkatársa. Tavaly több szülő akarta növényekről elkeresztelni leánygyermekét: az MTA engedélyezte a Bodza, az Áfonya vagy a Búzavirág utónévként való használatát.

Az Akadémia elutasította viszont azokat a kérelmeket, melyekben beceneveket kívántak anyakönyveztetni a szülők. Nem használható utónévként az Évike, a Szilvi és a Tóni sem.

Legyél te is szappanopera-hős!

Az érdekes, választható fiúnevek között megtalálható a Ronaldó, a Lorenzó, a Kelvin, vagy a Dante. Az MTA Nyelvtudományi Intézete nem javasolt viszont több városnév fiúnévként való használatát, például az Atlantát vagy a Szidnit.  • Hírek
  • Megtakarítás