Szilvia
5 °C
16 °C

A név kötelez

2002.01.08. 10:42
Kovács Lorenzó, Balogh Búzavirág, Tóth Dante - csak néhány lehetőség arra, hogy gyermekünk életét megkeserítsük. A választható utónevek közé közkívánatra bekerültek a szappanoperák hősei és a haszonnövények is. Szerencsés fejlemény azonban, hogy egyre kevesebbeket becézhetnek Bözsinek vagy Iluskának.
A Viktória és a Dániel utóneveket választották leggyakrabban újszülött gyermeküknek a szülők 2000-ben Magyarországon, ezzel megdőlt az Alexandrák és a Dávidok többéves vezetése - derül ki a legújabb népesség-nyilvántartási adatokból.

"Mondjátok meg Máriának, szeretem"

A leányoknál a leggyakoribb nevek a Viktória után a Vivien, az Anna, az Alexandra, a Fanni, a Dóra, a Réka és a Petra voltak. Más képet kapunk, ha a teljes lakosság tekintetében vizsgáljuk meg a leggyakoribb utóneveket: ezt a listát a női nevek között a Mária, az Erzsébet, az Ilona, az Éva és az Anna vezetik. Ezek a nevek ma már nem túl népszerűek: 2000-ben a Mária a 73., az Erzsébet a 84., az Ilona pedig a 113. helyen állt az újszülötteknek adott nevek listáján.

Ha nincs jobb ötlet, csapjuk fel a Bibliát!

Balázs és László, népszerű keresztnevek
A férfineveknél az alábbi sorrend alakult ki 2000-ben: Dániel, Dávid, Bence, Máté, Tamás, Péter, Balázs és Ádám. Az összlakosságban előforduló utónevekhez képest a férfiaknál kisebb változás tapasztalható. Továbbra is kedvelt az István (18.), a László (10.) és a Zoltán (11.). A lányoktól eltérően újszülött fiúgyermeküknek szívesebben adtak bibliai neveket a szülők 2000-ben: az Ádámot, az Áront, a Benjámint vagy a Boldizsárt.

Mindkét nem tekintetében gyakoriak a régies hangzású nevek. Lányoknál az Enikő, az Emese, a Kincső vagy az Emőke, fiúknál a Levente, a Csaba, a Botond és a Bendegúz. Azoknak a szülőknek, akik gyermeküknek nem az utónévkönyvből választanak keresztnevet, névválasztásukat a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézetében kell elfogadtatni.

A kutyatej még hátravan

Az intézet minden évben találkozik különleges esetekkel - tájékoztatta az MTI-t Őri Vilma, az intézet munkatársa. Tavaly több szülő akarta növényekről elkeresztelni leánygyermekét: az MTA engedélyezte a Bodza, az Áfonya vagy a Búzavirág utónévként való használatát.

Az Akadémia elutasította viszont azokat a kérelmeket, melyekben beceneveket kívántak anyakönyveztetni a szülők. Nem használható utónévként az Évike, a Szilvi és a Tóni sem.

Legyél te is szappanopera-hős!

Az érdekes, választható fiúnevek között megtalálható a Ronaldó, a Lorenzó, a Kelvin, vagy a Dante. Az MTA Nyelvtudományi Intézete nem javasolt viszont több városnév fiúnévként való használatát, például az Atlantát vagy a Szidnit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?