Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Engedélyezett keresztnév az Áfonya és a Bodza

2002.01.08. 10:11 Módosítva: 2002.01.08. 10:21
A Viktória és a Dániel utóneveket választották leggyakrabban újszülött gyermeküknek a szülők 2000-ben Magyarországon, ezzel megdőlt az Alexandrák és a Dávidok többéves vezetése - derül ki a legújabb népesség-nyilvántartási adatokból. A leányoknál a leggyakoribb nevek a Viktória után a Vivien, az Anna, az Alexandra, a Fanni, a Dóra, a Réka és a Petra voltak.

A teljes lakosság körében azonban más a helyzet a leggyakoribb utóneveket: ezt a listát a női nevek között a Mária, az Erzsébet, az Ilona, az Éva és az Anna vezetik. Ezek a nevek ma már nem túl népszerűek: 2000-ben a Mária a 73., az Erzsébet a 84., az Ilona pedig a 113. helyen állt az újszülötteknek adott nevek listáján.

A férfineveknél toplistája 2000-ben: Dániel, Dávid, Bence, Máté, Tamás, Péter, Balázs és Ádám. Az összlakosságban előforduló utónevekhez képest a férfiaknál kisebb változás tapasztalható. Továbbra is kedvelt az István (18.), a László (10.) és a Zoltán (11.). A lányoktól eltérően újszülött fiúgyermeküknek szívesebben adtak bibliai neveket a szülők 2000-ben: az Ádámot, az Áront, a Benjámint vagy a Boldizsárt.

Mindkét nem tekintetében gyakoriak a régies hangzású nevek. Lányoknál az Enikő, az Emese, a Kincső vagy az Emőke, fiúknál a Levente, a Csaba, a Botond és a Bendegúz.

Azoknak a szülőknek, akik gyermeküknek nem az utónévkönyvből választanak keresztnevet, névválasztásukat a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézetében kell elfogadtatni. Az intézet minden évben találkozik különleges esetekkel - közölte Őri Vilma, az intézet munkatársa. Tavaly több szülő akarta növényekről elkeresztelni leánygyermekét: az MTA engedélyezte a Bodza, az Áfonya vagy a Búzavirág utónévként való használatát.

Az Akadémia elutasította viszont azokat a kérelmeket, melyekben beceneveket kívántak anyakönyveztetni a szülők. Nem használható utónévként az Évike, a Szilvi és a Tóni sem.

A választható fiúnevek között megtalálható a Ronaldó, a Lorenzó, a Kelvin, vagy a Dante. Az MTA Nyelvtudományi Intézete nem javasolt viszont több városnév fiúnévként való használatát, például az Atlantát vagy a Szidnit.