Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Májustól előre jelzi a káros napsugárzást az OMSZ

2008.04.29. 13:54
Két weboldalon és a médiából is lehet majd követni májustól a napsugárzás mértékét, az Országos Meteorológia Szolgálat előre jelzi, ha káros sugárzásra kell felkészülni. A szakemberek idén változtattak az UV indexek besorolásán.

Május elsejétől az Országos Meteorológiai Szolgálat 24 órával előre jelzi, ha túl erőssé válik az UV-B sugárzás az országban. A riasztás megjelenik az OMSZ és az ÁNTSZ honlapján, de a médiát is értesítik a határérték várható túllépéséről. Arról, hogy mi a teendő ilyenkor, a www.napsugarzas.hu-n, illetve a www.met.hu-n lehet tájékozódni.

Az egyre erősödő UV sugárzás miatt a hazai szakemberek idén változtattak az UV indexek besorolásán. A 3-4,9 közötti érték mérsékelt, az 5-6,9 erős, a 7-7,9 nagyon erős UV sugárzást jelent. 11 és 15 óra között erős sugárzás esetén 20-30 percig, nagyon erős sugárzás idején csak 15-20 percig ajánlott a napon tartózkodni, és legalább 15-ös faktorszámú naptejet javasolnak.

Az OMSZ 7,5 feletti érték esetén adja le a riasztást, ami azt jelenti, ha a beérkező adatok alapján a másnapi maximum várhatóan eléri a 7,5-öt, már a délelőtti órákban fokozott óvatosságra intenek mindenkit, aki másnap a szabadban akar tartózkodni. Az OMSZ által összeállított információs weboldalon a másnapra várható értékek mellett az éppen aktuális UV-B sugárzást egy térképen lehet nyomon követni, ahol különböző színek jelölik a sugárzás mértékét. Az óránkénti adatok mellett a kockázatokról, a megelőzésről és egyéb jótanácsokról is lehet olvasni.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet adatai szerint 2000-ben Magyarországon 1300, tavaly viszont már 1800 bőrrákos esetet regisztráltak. Ha időben felismerik, a betegség többnyire jól gyógyítható, ellenkező esetben viszont 1-1,5 év alatt végez a beteggel, mondta el Páldy Anna igazgatóhelyettes az OMSZ keddi sajtótájékoztatóján. A szakember emlékeztetett arra, hogy a túlzott napozásnak egyéb kockázatai is lehetnek, például szürkehályog alakul ki, de az immunrendszer is sérül. Fontos tudni, hogy bizonyos antibiotikumok illetve vérnyomásra ható gyógyszerek különösen érzékennyé teszik az embert a napfényre, ezért aki nem akar fotoallergiás tüneteket produkálni vagy idő előtt leégni, az a gyógykezelés ideje alatt ne napozzon, mondta Páldy Anna.

A szakember szerint a magyarok még mindig nincsenek tisztában a napsugárzás veszélyeivel, és nem tudják, hogy minél többször ég le valaki gyermekként, annál nagyobb az esélye, hogy felnőttként bőrbetegség alakul ki nála. A kicsiket ezért sokkal inkább óvni kell a napfénytől, magasabb faktorszámú napolajat kell használniuk és a ruházatukra is jobban kell ügyelni, hangsúlyozta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!