Piroska
-2 °C
5 °C

Üzenet a koncentrációs táborból

2003.04.17. 12:35
A sachsenhauseni náci koncentrációs tábor emlékhelyén dolgozó építőmunkások csaknem hatvan év elteltével táborlakók által elrejtett palackpostát találtak. A két levélíró - egy német és egy lengyel fogoly - túlélte a haláltábort.
Berlintől északra létesített sachsenhauseni náci koncentrációs tábor emlékhelyén dolgozó építőmunkások csaknem hatvan év elteltével táborlakók által elrejtett palackpostát találtak.

Panasz és remény

A tábor két foglya az 1944-ben papírra vetett üzenetet palackostól egy falrésben rejtette el a táborparancsnokság közelében.

A két levélíró, egy német és egy lengyel fogoly elpanaszolta, már hosszú ideje sínylődik a táborban, és reményét fejezte ki, hogy rövidesen összeomlik a náci rezsim.

Túlélték a haláltábort

A koncentrációs tábor emlékhelyén végzett munka közben a palack kiesett a fal mélyedésébol, összetört és napfényre került a tartalma, egy jó állapotban lévő 16-szor 10 centiméteres papiros.

A levél mindkét íróját kiszabadították a szövetséges csapatok. A kölni illetőségu német férfi a 80-as években elhunyt. Özvegyét értesítették a palackposta megtalálásáról. A másik levélíró, a lengyel fogoly 1945 után kivándorolt az Egyesült Államokba vagy Kanadába.