Ervin
14 °C
22 °C

Vácon a rabok is zsákokat töltenek

2006.04.04. 19:40
A mai magyar futball helyzetében egészen heroikusnak nevezhető az az erőfeszítés, amit Vácon tapasztaltunk: a Pest megyei város stadionjának háromnegyedét már elöntötte a víz, a futballisták azonban átszöktek az árvízvédelmi vonalakon, és edzeni kezdtek...

Vácon nyolcvan tűzoltó tartja a frontot a Városháza előtt. A Duna 764 centiméter magasan áll a városban, ami öt centivel magasabb a 2002-es rekordnál, mondta az Indexnek a helyszínen Bóth János polgármester. A tűzoltók napok óta dolgoznak, helyenként 120 centiméteres vízben, ide, a Városháza magasságában a Duna-szakaszhoz polgári lakosságot nem is engednek, magyarázta Ferjancsics László alpolgármester.

Tóth János, a város másik alpolgármestere azt a szakaszt mutatta meg, ahol a rabok dolgoznak. A váci fegyháztól nem messze, az Ady Endre és Liszt Ferenc sétány találkozásánál harminc elítélt dolgozik állandó váltásban, vagyis általában 50-60 ember áll rendelkezésre. Ők elsősorban zsákokat töltenek. A civilek előtt szintén lezárt területet rottweilerrel "felszerelt" fegyőr vigyázta.

Az Ady Endre sétányt és a Liszt Ferenc sétányt így is elárasztotta a Duna, egy telefonfülke például a sétányokon egyharmadáig be volt borítva vízzel.

Lakótelepet fenyeget a víz

Magyarországon - Budapest után - Vácon van a második leghosszabb városi partszakasz a Dunán, magyarázta Ferjancsics László az Indexnek a Burgundia negyedben, illetve a Földváry-lakótelep közelében. "Burgindiában" negyven házat fenyegetne az ár, ha nem építettek volna gyorsan újabb két töltést az elmúlt másfél napon. A közeli cementművek 1000 tonna agyagos földet bocsátott rendelkezésre, ebből hétfőn épült földgát, majd mögötte egy újabb védvonal kedden épült ki. Az óriási dömperek ekkor jöttek be először a városba.

A nyolcezres lélekszámú Földváry-lakótelep néhány partközeli épületét fenyegeti leginkább a visszaduzzadt Gombás-patak, magyarázta Ferjancsics, miközben szendvicseket és ásványvizet osztott a gáton dolgozóknak, amikor a város délebbi részére értünk.

Ha az árvíz tovább terjedne, várhatóan le kéne kapcsolni az áramot a lakótelep leginkább érintett 120 lakásában, és ezeket a házakat csak vízben lehetne megközelíteni.

A lakótelepet és a Burgundia városrészt nem is közvetlenül a Duna fenyegeti, hanem a Gombás-patak, amelyet visszaduzzasztott a megáradt folyó.

Visszaduzzadt a Gombás-patak

Ezen a Gombás-patakon ível át a 2-es út hídja. Ez Magyarország egyetlen barokk hídja, amelyen ma is országos főút vezet át. Az utat azonban le kellett zárni, mert a víz már nagy területen beszirvágott a védelmi töltések mögé.

Közben a lakótelepen élők, továbbá a váci középiskolák felsőbb évfolyamainak diákjai együtt lapátoltak, illetve hordtak zsákokat. Még Gödöllőről is érkeztek (szürke egyenruhában) középiskolások, hogy segítsének a védelmi munkákban.

A másik alpolgármester, Tóth János arról beszélt, hogy eddig 240 ezer zsákot építettek be az ideiglenes gátakba, de most érkezik Érdről és Budakalászról újabb százezer múanyag zsák, amelyeket a közeli homokbányából hozott anyaggal töltenek meg. Tóth a munkálatok műszaki koordinálását végezte, miközben Ferjancsics az embereket bíztatta, és ételt-italt hordott nekik. Próbálta rendezni az ellátásbeli gondokat is, voltak ugyanis önkéntes "parancsnokok", akik egyszerűen maguk kezdtek dirigálni, és maguk próbálták elosztani a szendvicseket, amelyeket az önkormányzat osztogatott.

Lezárt területen edzettek a futballisták

A Gombás-patak vize nemcsak a helyi szennyvíztisztítót árasztotta el részben, hanem a közeli stadiont is. Három pálya közül kettőt majdnem teljesen víz borított, az egyik füves terület viszont még nem volt "járhatatlan", csak egy kisebb részen. Ferjancsics megmutatta: a futballisták valahogy beszöktek a stadionba, és ott edzeni kezdtek. Mindez meglepő a mai magyar futball viszonyait ismerve, de azért tudni kell, hogy a Vác éppen feljutó helyen van a honi labdarúgás második vonalában.