Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

'Elég meseszerű' a milliárdos vadászbalesete

2005.10.13. 11:52
"Biztos, hogy a vadászati szabályokat sértették meg" - mondja a szerdai vadászbalesetet vizsgáló rendőrség szóvivője. A balesetben egy vadászt lőtte fejbe társa, aki azt hitte, vaddisznóra céloz.

Szerdán reggel, a Mátrában lelőttek egy vadászt. A rendőrség még vizsgálja a körülményeket.

Az Indexnek Szabó János, a Szentesi Hubertus Vadásztársaság vadászmestere általánosságban elmondta, hogy különbséget kell tenni az alföldi, apróvadas, és az erdei, nagyvadas vadászat között. Az Alföldön főleg nyúlra, fácánra lőnek, és sörétes puskát használnak. Sörét okozta sérülések előfordulnak, de a halálos esetek szinte soha, mondta Szabó.

A nagyvadas vadászatnál golyóspuskát használnak. A vadászmester szerint "ezt a hobbit, sportot nem lehet csak évente egyszer-kétszer űzni. A tapasztalatlan vadász más idegállapotba kerül, izgul, hibázhat" - mondta.

"Lehet, hogy milliós puskája van valakinek, de a tudása nem ér fel a fegyveréhez" - mondott egy további általános problémát a vadászmester. A vadászetikett tiltja a nyílpuskát és a csapdát.

A fütyülő disznó

A vaddisznós vadászat éjjel történik. A szakember szerint ebben az esetben mindig nagyobb az esélye, hogy "valaki elnéz valamit". Esti vadászatoknál gyakran még nappal megmutatják a vadászat helyszínét, hogy este már jobban ismerjék a területet.

Meseszerű

Vannak vadászok, akik meseszerűnek nevezték a szerdai balesetet. Az alkalmi vadászok hivatásos vadásszal mennek ki a területre, és a fő szabály az, hogy mindig alaposan megnézik a nagyvadat, mielőtt rálőnének.

Az megtörténhet, hogy egy turista vagy természetjáró betéved a vadászterületre, de legfontosabb szabály a figyelem. "Nálunk még nem volt olyan eset, hogy turistára lőttek volna", fogalmazott egy másik vadásztársaság vezetője.

A vadászokat folyamatosan ellenőrzi a minisztérium, az ellenőrök ki szoktak jönni a terepre is, ezért nem is szokott senki alkoholt fogyasztani, hárította el feltételezésünket egy vadász, aki szerint amúgy a vadászat veszélyes szenvedély, amivel mindenki tisztában van.

A vétkes vadász továbbra is szabadlábon védekezhet. "Biztos, hogy a vadászati szabályokat sértették meg, de az elhunyt családjának kérelmére nem adhatok ki más információt" - hárította el érdeklődésünket Kaszás Ottó, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.