Gerzson
-3 °C
2 °C

Vaddisznók lepték el a fővárost

2001.08.06. 15:19
Az enyhe tél miatt jelentősen elszaporodtak a vaddisznók Budapesten és környékén. Az éj leple alatt csoportosan támadják le az erdőszéli kerteket, leszakítják a gyümölcsfák ágait, és feltúrják a földet. Olyan intelligensek, hogy csapdába sem lehet ejteni őket, így az egyetlen védekezési mód a betonalapú kerítések építése.
Az elmúlt időkben egyre inkább elszaporodtak a vaddisznó-támadások a fővárosban. Az állatok azonban nem az emberek ellen fordulnak, hanem a családi házak kertjeiben randalíroznak, óriási károkat okozva. Földvári Eszter, XII. kerületi lakó az Indexnek elmondta: a Remete úton lakik, ahol nem egy-két állat hatol be éjszakánként a birtokára, hanem egyszerre huszonnégy. Elmondása szerint a hivatlan vendégek a gyümölcsfák alsó ágaikat letépik, a füvet és a virágoskertet feltúrják. Próbálják reflektorokkal elzavarni őket, de az óriási konda nem zavartatja magát. Tavaly több mint százezer forintba került helyrehozni a károkat, de idén ismét tönkretették a kertjét az állatok.

Szabadlábon több mint kétszáz disznó

Az enyhe tél miatt valóban elszaporodtak a vaddisznók a fővárosban és a környékén - erősítette meg a Magyar Televízió Körzeti Stúdiójának adott nyilatkozatát az Indexnek Boda Zoltán, a Pilisi Parkerdő Rt. munkatársa. A februári becslések szerint 211 állat kószál szabadon, és 61 él a Vadasparkban. A jó termés miatt terülj-terülj asztalkám számukra a természet, és a kedvező időjárás miatt a kicsinyek is átvészelték a telet, így nem csoda, hogy a kelleténél nagyobb számban fordulnak elő.

A vaddisznók alapvetően kerülik az embereket, de teljesen hozzászoktak már a jelenlétükhöz. Csak akkor veszélyesek, ha a kicsinyüket védik, vagy ha megsebesültek. Az erdőszéli kertekben tűnnek fel, de néhány évvel ezelőtt az is előfordult, hogy a Déli pályaudvarnál kellett egy példányt kilőni. Leginkább Budaörsön, a János-hegyen, a Frank-hegyen és a Normafánál lehet találkozni velük.

Az intelligens vaddisznókat nem lehet csapdába csalni

Körübelül tíz éve próbálják az állatokat csapdába ejteni. Kukoricával csalják őket egy vasketrecbe, ahol az ajtó automatikusan rájuk záródik. A disznók azonban nagyon intelligens állatok, már csak a bejáratig merészkednek, így lehetetlen elkapni őket. Csak azok a kicsinyek esnek áldozatul, akik a szüleik nélkül merészkedtek a vasketrechez, vagy még nem szereztek kellő tapasztalatot az életben.

A rendőrség decemberben mindössze két napot adott arra, hogy a lakott területen fegyverrel vessenek véget az elszaporodott állatok életének. A gond csak az volt, hogy az engedély nappalra szólt, a vaddisznók pedig köztudottan éjszakai állatok. A hajtóvadászatnak így csak néhányan estek áldozatul. Boda Zoltán védekezésül csak egyetlen módszert tud ajánlani: betonalapú kerítéséket kell építeni, amelyek alá nem tudják a vaddisznók bedugni az orrukat, így felfeszíteni sem képesek azt.