Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Vádat emeltek két volt rendőri vezető ellen

2004.10.08. 11:55
Vádat emelt a tapolcai rendőrkapitányság bűnügyi osztályának volt vezetője ellen többek között vesztegetés, és a várpalotai rendőrkapitányság egykori irányítója ellen egyebek mellett államtitoksértés és közokirat-hamisítás miatt a Veszprém Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal.
A tapolcai rendőrkapitányság bűnügyi osztályát vezető rendőr-alezredes a vádirat szerint napi kapcsolatot tartott fenn egy büntetőeljárás alatt álló személlyel, akinek több esetben tanácsokat adott, adatokat szolgáltatott ki, és akinek érdekében megszegte a büntetőeljárás szabályait. A rendőr "védence" 2003 novemberében csalás miatt került a hatóságok elé azzal, hogy pénzt és aranytárgyakat csalt ki sértettjétől. A volt bűnügyi osztályvezető ennek az ügynek az iratait elkérte a nyomozóktól, kivette, majd fénymásolattal pótolta az aranytárgyakra kiállított eredeti zálogcédulákat. Az elkövető ezután a nem tisztázott eredetű aranytárgyakat kivehette a zálogházból.

Szerezzen "valami szépet"

Hasonlóan szabálytalanul járt el az alezredes egy lefoglalt földmunkagép kiadásával kapcsolatban. Ez év februárjában ugyanis előre tájékoztatta az említett személyt, hogy bírósági döntés alapján lefoglalják a járművet. Az információ alapján sikerült a munkagépet ismeretlen helyre szállítani, és így a lefoglalást meghiúsítani. Viszonzásul a volt rendőrtiszt azt kérte, hogy arany nyakláncot, arany karkötőt, illetve "valami szépet" szerezzen neki. A hálás "ügyfél" teljesítette a kívánságot, így a rendőrnél a házkutatás során meg is találták az ékszereket, és még két lőszernek minősülő töltényt is. A Veszprém Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal a tapolcai rendőrkapitányság bűnügyi osztályának volt vezetőjét folytatólagosan, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés, és lőszerrel visszaélés bűntettével vádolja.

Visszadátumozott irat

A várpalotai rendőrkapitányság volt vezetőjét 2000 októberében egy másik büntetőeljárás miatt szolgálati viszonyából felfüggesztették, és ez jelenleg is hatályos. A volt vezető 2002 októberében arra kérte volt beosztottját, egy főhadnagyot, hogy páncélszekrényéből egy államtitoknak minősülő dossziét vegyen ki és vigye el a kapitányságról, és adja át neki. Erre egyikük sem volt jogosult, ám a főhadnagy mégis eleget tett a kérésnek. Az alezredes ezt követően elhelyezett egy visszadátumozott, valótlan tartalmú iratot a dossziéban, és azt visszajuttatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságra. Ez az irat a volt várpalotai rendőrkapitánynak egy másik büntetőeljárás során előadott védekezését igazolta volna.

Fiát akarta kimosdatni

A volt kapitányságvezető 2001 decemberében egy a fia által okozott közlekedési baleset szabálysértési eljárásában arra vette rá két ismerősét, hogy tegyenek hamis vallomást, és állítsák azt, hogy látták a balesetet, miszerint azt nem a fia, hanem a másik fél okozta. A biztosítóhoz pedig egy hamis kárbejelentő lapot nyújtott be, amivel azt szerette volna elérni, hogy a gépkocsiban keletkezett 860 ezer forintos kárt a másik fél biztosítója fizesse ki.

A Veszprém Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal a várpalotai kapitányság volt vezetőjét államtitoksértés, valamint közokirat-hamisítás bűntettével, továbbá csalás bűntettének kísérletével és szabálysértési eljárásban elkövetett hamis tanúzás vétségével vádolja.

Mindkét volt rendőrtiszt ügye a Veszprém Megyei Bíróság előtt folytatódik.