Eleonóra
-1 °C
2 °C

Törvénysértő a vakáció

2004.06.12. 10:00
Bár a tanév hivatalosan június 15-éig tart, több iskolában már tegnap felkerült a táblára a Vakáció!! v betűje, és véget is ért a tanítás. Az Oktatási Minisztérium szerint ez valójában törvénysértő, de a tárcához emiatt nem érkezett bejelentés, írja a Magyar Hírlap.
A közoktatási törvény és az idei tanév rendjéről kiadott miniszteri rendelet szerint idén június 15-éig, azaz keddig tart a tanítás. A tanév rendjében foglaltak minden iskolára kötelezőek. Éppen ezért hivatalosan kedden még legalább három órát meg kell tartani az iskolákban, ami lehet sportfoglalkozás, beszélgetés vagy akár egy városi séta is, mondta a Magyar Hírlapnak Sípos János, az Oktatási Minisztérium közoktatási helyettes államtitkára.

Életszerűbb a pénteki zárás

Vannak azonban iskolák, amelyekben már pénteken befejezték a tanítást, és a diákoknak már csak a bizonyítványosztásra kell bemenniük. Az egyik ilyen budapesti intézményben a Magyar Hírlapnak azt mondták, teljesen életszerűtlennek tartották, hogy a hétvége után még két napra berendeljék a diákokat, és a szülőknek is gondot jelent, hogy a hét közepétől kell gondoskodniuk gyermekeiek felügyeletéről. Az iskolában hétfőn és kedden papíron ugyan még tanítanak, de csak azok a diákok lesznek bent, akik vizsgáznak. Az iskola egy munkatársa elmondta, annak érdekében, hogy az előírt 182 tanítási nap meglegyen, az utolsó időben szombaton tartottak órákat a gyerekeknek.

Bejelentés nem érkezett

Az OM-hez nem érkezett bejelentés amiatt, hogy egyes iskolákban korábban fejezik be a tanévet, közölte Szántó Gabriella. A tárca szóvivője elmondta, az iskoláknak az éves munkatervükben is fel kellett tüntetniük, ha előbb akarják befejezni a tanévet, de elképzelhető, hogy a törvénysértő helyzet nem tűnt fel az intézmény fennatartójának. A Magyar Hírlap szerint a tanításmentes hétfőt és keddet nem kérik majd számon.