Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Sok millió adag vakcina megy pocsékba

2007.03.21. 18:04
Több mint százmillió adag influenza elleni vakcina készült az elmúlt évben az Egyesült Államokban, de a vártnál gyengébb járvány miatt rengeteg oltóanyag megmaradt. A veszteség főként a gyógyszergyárakat sújtja.

Az enyhe járványidőszak miatt több mint tízmillió influenza elleni oltás maradt vissza az Egyesült Államokban, de ezek alkalmazhatósági ideje június 30-án lejár, s ezért a törvény szerint meg kell semmisíteni, noha még évekig felhasználhatóak lennének. Az ügy hatalmas vitákat kavar szakmai körökben az Egyesült Államokban, de a törvényt módosítani egyelőre nincsen mód.

Száztízmillió adag készült, amire eddig még sosem volt példa, és több mint tízmillió megmaradt. Minden évben szó van arról, hogy az orvosok megtarthassák a régi adagokat, amíg nem érkeztek meg az újak. Az eddigi szoksá szerint a lejárati idő módosításával szegény országoknak adták át a maradékot, hiszen az efféle vakcinák a hivatalosan megállapított lejárati idő után is minimum 1-2, maximum 3-4 évig tökéletes állapotban vannak.

A veszteség főként a gyógyszergyárakat sújtja. Ráadásul az új adagok várhatóan csak ősszel érkeznek meg, tehát azok a polgárok, akik a nyáron olyan országba utaznak, ahol tombol az influenza, valószínűleg nem kaphatnak védőoltást. De ugyanígy azok a gyerekek sem kaphatják meg nyári oltásukat, akiknek az első alkalom lévén, kettőre lenne szükségük.

A június 30-i dátumot az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) határozta meg, nem annyira az oltóanyag élettartama szerint, hanem azért, hogy a mindenkori újonnan gyártott feltétlenül magában foglalja az adott szezonban legaktívabban fertőző három törzset, és nehogy véletlenül valakit a korábbi törzsekre kifejlesztett és ezért kevésbé hatékony vakcinával oltsanak be.