Sára, Márió
2 °C
6 °C

Belehalt a luxusba a negyvenszer kifogott vak hal

2001.04.26. 10:59
Beledöglött a luxusba az a vak hal, amely azzal vált világhírűvé, hogy negyvenszer fogatta ki magát egy norvég halásszal. A derék Harald Haosu számtalanszor dobta vissza sajnálatból a tengerbe a vézna tőkehalat, ám az mindahányszor visszatalált hozzá. Ekkor jobbnak látta odaajándékozni egy tengeri parknak. Új otthonában azonban hiába bántak vele jól, rövidesen elpusztult.
Negyvenszer fogott ki egy vak halat a tengerből egy norvég halász. A tőkehal annyira vézna volt - mindössze 2-3 kilós -, hogy Harald Haosu valahányszor kifogta, mindig megsajnálta, és inkább visszaengedte a vízbe. Negyvenedszerre azonban úgy döntött, hogy "nyugdíjba" küldi: egy tengeri parknak ajándékozza, ahol majd jó dolga lesz végre öreg napjaira.

A vak hal látszatra remekül érezte magát az Atlantic Sea Parkban, Jan Einarsen, az igazgató a tenyeréből etette. Bár bőven kapott ennivalót, továbbra sem hízott el, "szinte zörögtek a szálkái". Jóléte ellenére egyik nap teljesen váratlanul "feldobta az uszonyát", és kimúlt.

Hauso halász szerint a túl jó és bőséges koszt végzett vele, nem volt hozzászokva ilyen luxuséletvitelhez. A húszévesre becsült vak halat a tengeri park lefagyasztotta, hogy idővel felboncolják, és magyarázatot találjanak halálára. Megfőzni azonban nem fogják.