Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kivezettek egy vakot a Tescóból a kutyája miatt

2008.02.19. 06:59
Vakvezető kutyája miatt háromszor küldtek el a pápai Tesco áruházból egy vak férfit. Orsós Sándor az első alkalom után szabadkozó levelet kapott, de a levél felmutatása sem volt elég ahhoz, hogy megint beengedjék. A Magyar Nemzet érdeklődése után a Tesco belátta, hogy eddig nem jól viszonyult a vakvezető kutyákhoz.

Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult az a vak férfi, akit három alkalommal tessékeltek ki a Tescóból Pápán. Orsós Sándor a Magyar Nemzetnek azt állította, hogy úgy bántak vele, akár egy bűnözővel, amikor kikísérték az üzletből.

A lap szerint a férfi az első alkalom után szabadkozó levelet kapott, igaz, nem a saját, hanem a Vigyázó szemek érdekvédelmi szervezet nevére, akikhez először fordult ügye miatt. Később az ÁNTSZ-re hivatkozva utasították ki az üzletből, hiába mutatta fel a levelet.

A vitába belekeveredett a helyi tisztiorvos is, akit először a helyszínről hívtak telefonon, majd Orsós Sándor személyesen is megkeresett. A tisztiorvos a vak embertől kért több rugalmasságot, mert kutya az élelmiszer-áruházba szerinte sem mehet be. A férfi, mivel a vak ember látását helyettesíti az eb, az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult.

Udvardy György, a Tesco képviselője hétfőn a lapnak elismerte, hogy hibáztak, és belső utasítást adtak ki arra, hogy a vakvezető kutyákat be kell engedni az áruházba.

Hamarosan bocsánatot is kérnek a pápai férfitól. 2007 októberében az Interspar küldött el vakvezető kutyás embert az egyik budapesti üzletéből. A cég bocsánatkérésként félmillió forintot utalt át a csepeli vakvezetőkutya-kiképző iskolának.

Az ÁNTSZ Közegészségügyi Főosztályának főosztályvezető-helyettese kedden az MTI-nek azt mondta, hogy vakvezető kutyák bemehetnek az áruházakba. "Bekísérheti gazdáját az áruházakba a vakvezető kutya, így a pápai tisztiorvos hibát követett el, amikor azt mondta, nem mehet be a vakvezető kutya az áruházba" - mondta Faludi Gábor.