Géza
-12 °C
-4 °C

Nincsenek felelősei a nyári valkói zavargásnak

2004.01.22. 07:48
Lezárult az ügyészségi nyomozás a tavaly nyári valkói eseményekről, amikor egy rendőrjárőr és kilencven helybeli roma keveredett, egy autósüldözés után, összetűzésbe - értesült a Népszabadság. A járőrök nem használtak fegyvert, a valkói romák támadása nem bizonyítható.
Tavaly nyáron - a rendőrség verziója szerint - Tóth József főtörzsőrmester és társa Valkó főútján meg akart állítani egy Zsuk kisteherautót, de ez nem sikerült nekik, Tóth Józsefnek el kellett ugrania az autó elől. Üldözés után a Zsuk sofőrje megállt, vasrúddal rátámadt a főtörzsőrmesterre. A rendőr leteperte, megbilincselte a férfit. Ekkor egy csoport felbőszült férfi és nő közelített a rendőr felé - kaszákkal, vasvillákkal felfegyverkezve. Egy férfi háromszor ököllel mellbe vágta Tóth Józsefet. Egy helybeli férfi sietett a segítségükre, így a két rendőr beült a kocsiba és elhajtott a helyszínről.

A romák, emlékeztet a Népszabadság, az állították, hogy a rendőrök már az üldözés során többször a levegőbe lőttek, majd később, amikor már megálltak, egyikük egy kislány fejére célzott pisztollyal.

Az eset után a Gödöllői Rendőrkapitányság csoportosan, felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntettének alapos gyanúja miatt tett feljelentést a Pest Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál. A nyomozást tegnap azzal zárták le, hogy nem állapítható meg bizonyíthatóan bűncselekmény.

Kiderült, hogy a rendőrök pisztolyával az esetnél több hónappal korábban lőttek utoljára; annak, hogy a helybeliek többsége mégis hallott durranásokat, más az az oka, hogy a Zsuk motorja durrogott a rossz gyújtás miatt. A rongálást tényét az nyomozóhatóság megállapította ugyan - a rendőrautó gumiját egy vékony, hegyes tárggyal szúrták ki -, azt azonban nem lehet kideríteni, hogy ki az elkövető.