Emőke
-4 °C
9 °C

Kényszervallató rendőrök a bíróság elött

2004.02.19. 13:48
A vád szerint a rendőrök ütlegelték és megrugdosták a lopással gyanúsított férfit. A hat rendőr most kényszervallatás gyanúja miatt áll a bíróság elé.
Egy lopással gyanúsított férfi kényszervallatásával vádolja az ügyészség azt a hat rendőrt, akik emiatt álltak a bíróság elé Budapesten.

Gázálarc és írógép

A vád szerint a III. kerületi rendőrök 2002. szeptember 12-én hallgatták ki a férfit, lopás gyanúja miatt. Négyen közülük azonban ütlegelni és rugdosni kezdték a gyanúsítottat, annak arcát és térdét sem kímélve. Ezután, a másodrendű vádlott ötlete alapján a sértettet 45 fokos szögben a fallal szembe állították, sisakot és gázálarcot húztak a fejére, végül egy írógép tartására kötelezték.

Csak nézték

A kényszervallatást a rendőrök mindemellett a férfi szóbeli szidalmazásával is folytatták. A kihallgató helyiségben lévő két további rendőr - az ügy ötöd- és hatodrendű vádlottja - nem akadályozta meg a kegyetlenkedést, s így, bár nem vett részt a bántalmazásban, de egyetértő magatartást mutatott. A sértett a vallatás következtében nyolc napon túl gyógyuló testi sérüléseket szenvedett.

A hat rendőr egyrendbeli kényszervallatás miatt állt a bíróság elé, négyüknek társtettesként, míg az ötöd- és hatodrendű vádlottaknak pedig bűnsegédként kell felelniük tettükért. A sértett bántalmazói ellen könnyű testi sértés miatt is feljelentést tett.