Sára, Márió
2 °C
6 °C

Bal fülbe mászó szerelem

2001.07.04. 11:33
Aki sikeres akar lenni a szerelemben, jól teszi, ha kedvesének bal fülébe suttog érzelmes szavakat. Legalábbis ez következik az amerikai Sam Houston egyetem munkatársának, Teow-Chong Simnek abból a felfedezéséből, hogy az érzelmes szavak inkább eljutnak az emberek tudatába, ha a bal és nem a jobb fülükkel hallják azokat.
A brit Pszichológiai Társaság európai kongresszusán elhangzott előadásában Teow-Chong rámutatott: "ez a megállapítás az emberi agy jobboldali féltekéjének az emocionális ösztönzések feldolgozásában betöltött szerepéből következik". A bal fület agyunk jobboldali féltekéje ellenőrzi.

A megállapításhoz vezető kísérlet során 62 embernek mindkét fülébe mondtak emóciótól fűtött, illetve hűvös szavakat. Amikor azután megkérdezték tőlük, vajon emlékeznek-e az előbbiekre, azok közül, akiknek a bal fülébe súgták őket érzelmesen, 64 százalék emlékezett rájuk, viszont csak 58 százalék tudta felidézni őket azok közül, akik a jobb fülükön át hallották azokat.

Tudósok arra is rájöttek, hogy az emberek bal füle érzékenyebb a zenei hangok és dallamok iránt, mint a jobb. Ha mindez beigazolódik, kiderülhet: a szerelemben és a zenében egyaránt "balfülesek" vagyunk.