Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Határőrök és vámosok előzetesben

2001.08.14. 18:21
Előzetes letartóztatásba helyezett 30 napra a Fővárosi Bíróság (FB) katonai tanácsa öt határőrt, két vám- és pénzügyőrt és egy civilt. A vasárnap őrizetbe vett személyeket vám- és útlevélvizsgálat nélküli beléptetések folytatólagos elkövetésével megvalósított csempészetben való közreműködéssel, illetve vesztegetéssel vádolják.
A BM rendvédelmi szervek védelmi szolgálata, valamint a VPOP különleges ügyek főosztálya tetten ért egy elkövetői kört. Az egyelőre 12 személyből álló társaság huzamos időn keresztül a vámszabályok megkerülésével jelentős értékű csempészárut hozott Magyarországra, illetve segítséget nyújtott behozatalukhoz. A VPOP tájékoztatása szerint a Balassagyarmat körzetében végrehajtott összehangolt akcióban részt vett a vám- és pénzügyőrség központi bűnüldözési parancsnoksága, a szlovák vámigazgatás biztonsági szerve, valamint a Budapesti Katonai Ügyészség is.

Az akció során megállítottak egy magyar honosságú tehergépkocsit, amely a Balassagyarmati Vámhivatal közúti kirendeltségén a reggeli órákban útlevél- és vámvizsgálat nélkül lépett be a Magyar Köztársaság területére. A gépkocsi rakteréből 7,5 tonna használt gumiabroncs került elő. A katonai ügyészség a 12 személyt gyanúsítottként kihallgatta, közülük heten a határőrség, ketten VPOP állományába tartoznak, hárman pedig civilek. Nyolc személyt őrizetbe vettek.

A katonai tanács az eljárás meghiúsításával és a nyomozás megakadályozásával, a határőrök esetében fegyelmi szempontokat figyelembe véve indokolta és hozta meg döntését. A sajtótitkárság közlése szerint egy határőr esetében jogerőssé vált a döntés, míg a többi hét gyanúsított fellebbezett az ítélet ellen.