Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Megbéníthatja a határforgalmat az osztrák vámosok sztrájkja

2003.06.02. 15:26
Egész napos munkabeszüntetésre készülnek az osztrák vámosok kedden. A tiltakozáshoz a vasutasszakszervezet is csatlakozott. A sztrájk megbéníthatja a magyar-osztrák áruforgalmat, a magyar pénzügyőrség csütörtökig megengedőbb lesz a fuvarozókkal.
Sztrájkot hirdettek a keddre az osztrák határőrök és a vasutasok. A munkabeszüntetés várhatóan június 3-án 00.00 órától 24.00 óráig tart, ez idő alatt az osztrák vámosok nem végeznek vámkezeléseket, szünetelni fog az áruforgalom is.

Mivel a vámos-sztrájkhoz csatlakozik az osztrák vasutas szakszervezet is, ezért az érintett vasútvonalakon is késésekre illetve járatkimaradásokra kell számítani.

Az osztrák csendőrség nem csatlakozik a sztrájkhoz, ennek ellenére lehetnek fennakadások a személyforgalomban is. A várhatóan megnövekvő teherforgalom miatt a rajkai és rédicsi határállomásokon megerősített létszámban dolgoznak a magyar vámosok.

A további fennakadások elkerülése érdekében a pénzügyőrök egészen csütörtök délig nem büntetik azokat a fuvarosokat, akik áruszállító teherautóikkal nem a számukra előírt vámhivatalnál lépik át a magyar államhatárt.