Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vámosokat vádolnak vesztegetéssel

2008.09.08. 15:03
Hétfőn kezdődött el Debrecenben 61 ember, köztük 29 vámos tárgyalása, akiket vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, közokirat-hamisítással vádolnak. A Tornyosnémeti határátkelőn 2001 és 2002 között a vád szerint a vámosok kenőpénzért többször átengedték a csempészeket. Például 100 tonna cukor és autók jutottak át így a határon.

Ítélőtábla előtt még nem állt ennyi ember, mint akiknek hétfőn kezdődött meg a tárgyalása a Debreceni Ítélőtáblán. 61 embert, köztük 29 vámost vádolnak vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, közokirat-hamisítással. A nagy létszám miatt az ítélőtábla auláját kellett átalakítani tárgyalóteremmé, hogy elférjenek. Csak az adatismertetés több mint két órán át tartott.

Elsősorban korrupciós bűncselekményekről van szó: hivatali vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel vádolják őket, mert egyebek mellett a vámjogszabályok kijátszásával autókat léptettek át a határon anyagi ellenszolgáltatás fejében, mondta el Koszta János, a Debreceni Ítélőtábla sajtóreferense.

Titkos nyomozás és telefonlehallgatások után 2003-ban buktak le a vádlottak. A vád szerint a többi között közel 100 tonna cukrot csempésztek be a fuvarozók Tornyosnémetinél az országba, úgy, hogy lefizették a vámosokat.

Az elsőfokú ítéletnél a legsúlyosabb büntetés 5 év börtön volt, legtöbben azonban felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést kaptak. Ítélet legkorábban pénteken várható.