Marcell
19 °C
32 °C

Vámosokat vádolnak vesztegetéssel

2008.09.08. 15:03
Hétfőn kezdődött el Debrecenben 61 ember, köztük 29 vámos tárgyalása, akiket vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, közokirat-hamisítással vádolnak. A Tornyosnémeti határátkelőn 2001 és 2002 között a vád szerint a vámosok kenőpénzért többször átengedték a csempészeket. Például 100 tonna cukor és autók jutottak át így a határon.

Ítélőtábla előtt még nem állt ennyi ember, mint akiknek hétfőn kezdődött meg a tárgyalása a Debreceni Ítélőtáblán. 61 embert, köztük 29 vámost vádolnak vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, közokirat-hamisítással. A nagy létszám miatt az ítélőtábla auláját kellett átalakítani tárgyalóteremmé, hogy elférjenek. Csak az adatismertetés több mint két órán át tartott.

Elsősorban korrupciós bűncselekményekről van szó: hivatali vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel vádolják őket, mert egyebek mellett a vámjogszabályok kijátszásával autókat léptettek át a határon anyagi ellenszolgáltatás fejében, mondta el Koszta János, a Debreceni Ítélőtábla sajtóreferense.

Titkos nyomozás és telefonlehallgatások után 2003-ban buktak le a vádlottak. A vád szerint a többi között közel 100 tonna cukrot csempésztek be a fuvarozók Tornyosnémetinél az országba, úgy, hogy lefizették a vámosokat.

Az elsőfokú ítéletnél a legsúlyosabb büntetés 5 év börtön volt, legtöbben azonban felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést kaptak. Ítélet legkorábban pénteken várható.