Leonóra, Inez
-4 °C
6 °C

Pert nyertek a bűvészek: a tévének fizetni kell

2003.05.12. 17:21
Bűvészek egy csoportja pert indított a brazil Globo TV ellen, mert az dokumentumfilmjében több bevált trükköt is felfedett. A bíróság egyetértett azzal, hogy a műsor tönkretette több illuzionista megélhetését, ezért a csatornának kártérítést kell fizetnie.
A brazil Globo TV 21 bűvésznek köteles kártérítést fizetnie, mert a bíróság döntése értelmében leleplező műsorával szinte ellehetetlenítette a művészeket. A filmben a fekete álarcot viselő "Mister M" (Leonardo Montano) amerikai bűvész mutatja be, hogyan kell végrehajtani a legnépszerűbb trükköket: nyulak cilinderben, ember "kettéfűrészelése", stb. Ugyanakkor a brazil bűvészek nem perelték amerikai kollégájukat.

Milliókat vesztettek

"Mister M elrontotta a varázslás varázslatát" - állította Paulo Roberto Brito Martins, aki a felperes "varázslók" egyike volt. Martins több mint harminc éven át lépett fel, mint "Tony a mágus". A férfi azt állítja, hogy az elmúlt három éve alatt közel 110 millió forintnyi realt vesztett, mert olyan mértékben zuhant az érdeklődés műsora iránt, miután bemutatták a leleplező filmet. Műsorát a helyi televízió is levette programjáról a Mister M-mel készült film után.

Négy évre visszamenőleg

A bírósági döntés értelmében a Globo TV-nek ki kell fizetnie mind a huszonegy bűvész becsült bevételkiesését 1999-ig visszamenőleg. Becslések szerint az illuzionisták bevétele 60-70 százalékkal csökkent az elmúlt négy évben a trükköket bemutató műsor miatt, jelentette a CNN.