Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újratárgyalják a Fidesz volt gazdasági tanácsadójának ügyét

2002.03.26. 13:18
Új másodfokú eljárást kell lefolytatnia a Fejér Megyei Bíróságnak Varga Tamás, a Fidesz egykori gazdasági tanácsadójának ügyében. A Legfelsőbb Bíróság ugyanis ma hatályon kívül helyezte Fejér Megyei Bíróság azon jogerős ítéletét, amelyben felmentette Vargát a sikkasztás és okirat-hamisítás vádja alól.
Varga Tamás még 1999 májusában orgazdaság és magánokirat-hamisítás miatt két és fél év börtönbüntetést kapott és három évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. A büntetőügy egy kölcsönügylet kapcsán indult. Nem sokkal azok után, hogy a dunaújvárosi önkormányzat pénzügyi osztályvezetője - hivatali helyzetével visszaélve, a város pénzéből harmincmillió forintot adott kölcsön egy vállalkozásnak. Akkor pedig, amikor egyre nyilvánvalóbbá vált számára, hogy ezt a pénzt nem tudja időben visszaszerezni az önkormányzat Dunaferr részvényeivel akart pénzt szerezni.

Első fokon bűnösnek találták Vargát

Így került a képbe Varga Tamás és pénzügyi tanácsadó cége. A Fidesz gazdasági tanácsadója összesen 247 millió forintos névértékű részvénycsomagot kapott azzal, hogy segítségével ,,csináljon" harmincmilliót. Ha mindez megvan, akkor pedig vissza kell kerülnie a részvényeknek az önkormányzathoz. Varga ezzel szemben 100 milliós névértékű részvénycsomagot eladott - 30 millióért - a Dunaferr privatizációs igazgatójának. Az üzlet azonban nem jött létre, mert időközben megindult a büntetőeljárás.

Vargát ezért különösen nagy vagyoni hátrányt okozó orgazdaságban és magánokirat-hamisításban találták első fokon bűnösnek. Mire azonban a megyei bíróságra kerültek az ügy aktái, Varga már eltűnt az országból. Így távollétében született meg a jogerős ítélet. E szerint nem lehet bizonyítani, hogy Varga sikkasztást vagy orgazdaságot követett el. Hiába hallgattak meg másodfokon két új tanút is, arra így sem lett elegendő bizonyíték, hogy Varga tudott-e a részvények ,,bűnös eredetéről.

Jogszabálysértéssel mentették fel

A döntés miatt azonban a Legfőbb Ügyészség felülvizsgálati kérelemmel fordult a Legfelsőbb Bírósághoz. Megalapozottan - mint ahogy az ma kiderült. A Legfelsőbb Bíróság végzése szerint ugyanis, a Fejér Megyei Bíróság jogszabálysértéssel hozta meg a Vargát felmentő ítéletét. Az ugyanis jelen ügyben mindegy, hogy Varga tudta-e, hogy bűncselekményből származnak a részvények. Ő meghatározott céllal vette át részvényeket, így tudta azt is, hogy nem eladni, csupán hasznosítani kell azokat. Amikor a részvényeket eladta akkor megbízójának érdekeivel ellentétesen járt el. Ez pedig a különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás megállapítására lehet alkalmas - hangzott el a Legfelsőbb Bíróságon. Az, hogy ez valóban így van-e, a Fejér Megyei Bíróság új eljárásából derül majd ki.