Gerzson
-3 °C
2 °C

Fosztogatott a tömeg a népművészeti vásáron

2006.08.21. 17:26
Az augusztus 20-i tűzijáték alatt kitört viharban a pánikba esett tömeg gyakorlatilag letarolta a pesti oldalon szervezett népművészeti vásárt. Sokan kihasználták a helyzetet, és vittek mindent, amit láttak.

"Fosztogatott a tömeg! A szél letépte a standokról a ponyvákat, széttörte. A tömeg nekiállt a megmaradt ponyvák, asztallapok tépésének, széthordásának, pedig akkor már úgyis mindenki teljesen szétázott. Nagyon kevés emberben volt segítőkészség. A többség inkább felmászott a standokra, rá az árúra, lelökték a dolgokat a földre, majd nekiáltak lopni. A viharban, amikor látták, hogy mekkora kára keletkezett az embereknek, vittek amit csak tudtak" - írta a hétvégi pesti kézművesvásár egyik árusa az Indexnek.

Sokan nekiálltak fosztogatni

A Duna-parti vigasságokon kiállító egyik könyvkötőnek háromhavi munkája ment tönkre. Úgy tudja, hogy sok kézműves kollégája a szó szoros értelmében tönkrement. Még gondolkodik azon, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést tegyen, de szerinte ezzel sokra már úgysem menne. "Sokan nekiálltak fosztogatni a standokat, széthordták az árukat" – mondta. "A többség felmászott a standokra, és vitt, amit csak tudott. Amikor rájuk üvöltöttem, meg akartak verni. Egy segítőkész ismeretlen védett meg".


Olvasóink képei!

A vásáron ötven árus kínálta portékáit, közülük gyakorlatilag mindenkinek kára lett a viharból. Olvasónk tapasztalata szerint a tömeg betódult a sátrakba és "vitte a piákat, a pénztárgépeket". Egy szemtanú szerint a redbullos üdítőket tálcástul szakították ki a cég alkalmazottainak a kezéből.

Az Index információi szerint a vásárosok sátrait és pultjait a népművészeti vásár szervezője, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége biztosította, és gyakorlatilag az összes sátor tönkrement. A szervezet vezetői hétfőn elérhetetlenek voltak. A BRFK szóvivője, Schőn Péter az Indexnek azt állította, hogy vasárnap éjjel fosztogatás miatt a rendőrök nem intézkedtek, és hétfő délutánig nem is érkezett hozzájuk erről szóló bejelentés.