Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Bicikliért sterilizáltatják magukat az indiaiak

2003.01.24. 10:37
Az indiai családtervezési hivatalnokok biciklit ajándékoznak azoknak a férfiaknak, akik hajlandók elköttetni ondóvezetéküket. A program még a szakemberek számára is megdöbbentő sikert hozott.
Mintegy 8000 forintnak megfelelő értékű kerékpárt kapnak azok az indiai férfiak, akik hajlandóak magukat alávetni a vazektómiának, azaz elköttetik ondóvezetéküket. Az indiai családtervezési szakemberek az akciótól az önként jelentkezők számának növekedését várták. Az eddigi statisztikák szerint az akció igen sikeres volt: a tavaly téli hónapokban mindössze 25 férfi jelentkezett a tíz sterilizáló táborban, míg idén csak a bankurai központban 24 műtétet hajtottak végre. A program elindítói abban reménykednek, hogy az idén akár 250 kerékpárt is kioszthatnak az önként jelentkezők tömegeinek.

Jutányos ajánlat

A programban résztvevők is elégedettek a szakemberek hivatalnokok ajánlatával. A 35 éves Kunja Bihari Mahato elmondta, hogy végre kidobhatta még az apja által vásárolt 40 éves, lepukkadt biciklijét. Mahato négy gyermek édesapja, a minden igényt kielégítő korszerű kerékpárját pedig a munkába járáshoz fogja használni, jelentette az Ananova.

Évi 20 millió

India lakossága már meghaladja az egymilliárdot, és évente körülbelül 20 millió fővel gyarapszik. Szakemberek szerint, ha az országnak nem sikerül úgy megállítania a népességnövekedést, mint Kínának, akkor sok ember továbbra is szegénységben fog élni.