Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még egy bombát találtak az Újpesti vasúti hídnál

A pillérek javítása közben bombát merített ki a Duna medréből kedd délelőtt egy munkagép, a budai parthoz közelebb eső részen. Délután ugyanott egy másik bomba is előkerült, a tűzszerészeknek újra ki kell vonulni.

Világháborús bomba miatt kedd délelőtt rövid időre lezárták az északi vasúti hidat, ezért 11 órától egy rövid ideig nem közlekedtek a vonatok Angyalföld és Óbuda között. Délután egy másik bombát is találtak, tudtuk meg Hajdú Gábor tűzszerész parancsnoktól. Az ezredes elmondta, hogy öt órakor érkezett a riasztás, hogy a markológép újabb bombatestet emelt ki a Duna medréből.

A tűzszerészek megvizsgálták és késő estére elszállították a második bombát is, amiben nem volt gyújtószerkezet. A környék már nincs lezárva, a vonatok is közlekednek. Tűzszerészeket délután egyébként riasztottak Budára, az I. kerületi Gellérthegy utcába is, ahol gyalogsági lőszereket, bombamaradványokat és hüvelyeket találtak egy építési területen.

A híd pillérjeinek felújítását végző munkások egyik markológépe emelte ki délelőtt az első bombát a vízből. A tűzszerészek utasítására fél tizenkettőtől lezárták a vasúti hidat és a hajóforgalom elől a Dunát. Nem sokkal később a híd mindkét oldalán a partot is lezárták, ötszáz méteres körben. Ezalatt a hídon nem jártak a vonatok, az utasokat pótlóbuszokkal szállították Angyalföld és Óbuda között.

Fotó: Huszti István

Az ötszáz kilogrammos, amerikai repülőbombát ezután a munkavégzésben résztvevő uszályra, onnan hadihajóra rakták. A bombában nem volt benne a gyújtószerkezet, ezért nem kellett a helyszínen felrobbantani.

A honvédségi hadihajóval nem sokkal fél kettő után elszállították a tűzszerészek az északi összekötő vasúti hídnál, a Duna medrében talált világháborús bombát. A környék zárását feloldották, a hídon újra járnak a vonatok. A világháborús szerkezet egy honvédségi kikötőbe, majd egy gyűjtőhelyre szállítják és később megsemmisítik.