Ágnes
-5 °C
2 °C

Még egy bombát találtak az Újpesti vasúti hídnál

A pillérek javítása közben bombát merített ki a Duna medréből kedd délelőtt egy munkagép, a budai parthoz közelebb eső részen. Délután ugyanott egy másik bomba is előkerült, a tűzszerészeknek újra ki kell vonulni.

Világháborús bomba miatt kedd délelőtt rövid időre lezárták az északi vasúti hidat, ezért 11 órától egy rövid ideig nem közlekedtek a vonatok Angyalföld és Óbuda között. Délután egy másik bombát is találtak, tudtuk meg Hajdú Gábor tűzszerész parancsnoktól. Az ezredes elmondta, hogy öt órakor érkezett a riasztás, hogy a markológép újabb bombatestet emelt ki a Duna medréből.

A tűzszerészek megvizsgálták és késő estére elszállították a második bombát is, amiben nem volt gyújtószerkezet. A környék már nincs lezárva, a vonatok is közlekednek. Tűzszerészeket délután egyébként riasztottak Budára, az I. kerületi Gellérthegy utcába is, ahol gyalogsági lőszereket, bombamaradványokat és hüvelyeket találtak egy építési területen.

A híd pillérjeinek felújítását végző munkások egyik markológépe emelte ki délelőtt az első bombát a vízből. A tűzszerészek utasítására fél tizenkettőtől lezárták a vasúti hidat és a hajóforgalom elől a Dunát. Nem sokkal később a híd mindkét oldalán a partot is lezárták, ötszáz méteres körben. Ezalatt a hídon nem jártak a vonatok, az utasokat pótlóbuszokkal szállították Angyalföld és Óbuda között.

Fotó: Huszti István

Az ötszáz kilogrammos, amerikai repülőbombát ezután a munkavégzésben résztvevő uszályra, onnan hadihajóra rakták. A bombában nem volt benne a gyújtószerkezet, ezért nem kellett a helyszínen felrobbantani.

A honvédségi hadihajóval nem sokkal fél kettő után elszállították a tűzszerészek az északi összekötő vasúti hídnál, a Duna medrében talált világháborús bombát. A környék zárását feloldották, a hídon újra járnak a vonatok. A világháborús szerkezet egy honvédségi kikötőbe, majd egy gyűjtőhelyre szállítják és később megsemmisítik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!