Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Lángokban áll Vas megye

2001.07.15. 21:32
Egy ötszáz fős település is veszélybe került Vas megyében, mert egy gabonatáblában keletkezett tűz a falu melletti erdőre is átterjedt. A kánikula miatt a megyében sorra gyulladnak ki az erdők, ezért még a szabadnapos lánglovagokat is berendelték. Budapesten szintén dolgoznak a tűzoltók, a XVIII. kerületben négy hektáron gyulladt ki az aljnövényzet.
A Vas megyei Kenyeri községet is veszélyeztetette az a tűzvész, amely vasárnap délutántól késő estig pusztított Csönge és Kenyeri között - tájékoztatott a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. A tűz egy gabonatáblában keletkezett, majd a tarlón továbbhaladva elért egy akácost és egy fenyves erdőt is. Ezek után a falu felé vette az irányt, nyolc kilométer hosszú és három kilométer széles sávban.

A tűz miatt a legmagasabb, ötös védelmi fokozat elrendelésére volt szükség. Minden rendelkezésre álló eszközzel és emberi erővel dolgoztak a lángok megfékezésén. Estére azonban sikerült megakadályozni, hogy az ötszáz fős falu kitelepítését elrendeljék. Kenyeriben a lakók éjszakára figyelőszolgálatot szerveztek.

Sorra gyulladnak ki az erdők

Vas megyében vasárnap délután több helyre riasztották a tűzoltókat. Bük-Fürdőtelepnél a Svéd Szálló közelében százhatvan hektáros területen égett gabona és árpa, valamint fenyves erdő. A kár meghaladja a 18 millió forintot.

Olaszfa és Bérbaltavár között délután fél kettőkor tíz hektár erdő, illetve kitermelt fa gyulladt ki. Ennek oltásához a vasvári, körmendi, zalaegerszegi és lenti tűzoltókat egyaránt riasztani kellett. Tompaládonyi gabontáblában pedig még egy kombájn is leégett. Az MTI információi szerint a megyében a rendkívüli helyzetre való tekintettel berendelték az éppen szabadnapos tűzoltókat is, valamint a honvédség segítségét is kérték.

Budapest sem marad ki

Folyamatosan riasztják avartüzekhez a fővárosi tűzoltókat is - tájékoztatta az Indexet a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság ügyeletes tisztje. Reggel a XI. kerületi Kamaraerdei út elején égett három hektáron gaz és avar. A XVIII. kerületi Almáskertben pedig egész délután dolgoztak, mert négy hektáron égett az aljnövényzet, valamint kivágott farönkök is meggyulladtak.

A mostanihoz hasonló kánikulában elég egy autóból kidobott cigarettacsikk ahhoz, hogy leégjen egy egész búzatábla - figyelmeztetnek a katasztrófavédelmi szakemberek.