Valér
4 °C
8 °C

Órákat késnek a vonatok a vihar miatt

2005.05.18. 21:29
A Budapest-Siófok-Nagykanizsa-Keszthely vonalon több helyen vesztegelnek a vonatok. A vihar felsővezetékeket szakított le, és fákat döntött a sínekre. A vihar miatt áll a forgalom az M7-esen és a 81-es főúton. Pápa környékén jégeső is esett.

A viharos erejű szél fákat döntött a sínekre a Balatonaliga-Zamárdi közötti szakaszon. Fonyód-Balatonszentgyörgy és Keszthely között - ugyancsak az időjárás miatt - nincs áram a vasúti felsővezeték-rendszerben.

Hat fa dőlt ki a Balaton-parton

A MÁV az esti órákban vonatpótló autóbuszokat állít forgalomba. A viharkárok elhárítása akár egész éjszaka eltarthat - nyilatkozta Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője a Magyar Rádiónak.

Heizler György Somogy megyei katasztrófavédelmi igazgató az MTI-nek elmondta: hat fa dőlt ki a Balaton-parton, a vasúti sínek mentén Somogy megyében, ebből kettő a felső vezetékekre. A Zamárdinál kidőlt fát már feldarabolták a siófoki tűzoltók, ezt követően a Sóstónál lévő másikhoz vonulnak - közölte az igazgató. Hozzátette: jelentős mennyiségű csapadék hullott a Balaton-partján, és a felázott talajból kifordultak a fák.

Heizler György nem tudta megmondani, hogy mikor indulhat újra a vasúti közlekedés az adott szakaszon, de közölte, mindent megtesznek, hogy mielőbb felszabadítsák a vasúti pályát.

Borsodban a legrosszabb a helyzet

A HavariaPress információi szerint a jégesővel is párosuló viharos eső a legsúlyosabb fennakadásokat Zamárdi térségében okozta. Székesfehérvárott számos esetben riasztották a tűzoltókat házakra illetve autókra dőlt fák leszedéséhez, de Lepsényben és Polgárdiban is történtek hasonló káresetek. Az M7-es autópályán és a 81-es főúton komoly közlekedési fennakadásokat okozott a sűrű vízfüggönyként hulló eső.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szerda reggeltől megállás nélkül esik az eső, a tűzoltók és a katasztrófavédelem szakemberei szinte folyamatosan úton vannak - közölte az MTI-vel a katasztrófavédelem. Mezei Péter, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője elmondta: eddig tíz helyszínre kellett kivonulniuk az esőzés miatt, "a megye egész területén gondot okoz a víz".

A zempléni Kovácsvágáson a ház előtti átereszt nyitották meg, mert egy lakóház udvarán hömpölygött a víz, Sajószentpéteren pedig állatokat veszélyeztetett a hatalmas mennyiségű csapadék, itt körülbelül ötven köbméternyi vizet kellett kiszivattyúzni. Rakacaszenden és Alberttelepen lakóházakba tört be a lezúduló csapadék, Bekecsen pedig a színig telt kútból szivattyúztak a tűzoltók, mert a kiömlő víz már az épületet veszélyeztette - mondta a szóvivő.

Jégeső Pápa környékén

Jégeső és felhőszakadás zúdult Pápa városára, valamint a Somló-hegyre és környékére szerdán késő délután; a tűzoltóknak a városban több mint húsz házból kellett a vizet kiszivattyúzniuk. Pápa mélyebben fekvő területein árasztotta el a víz a pincéket, gazdasági épületeket, de lakószobákba nem jutott be a víz; a tűzoltók kisebb gátakat emeltek a veszélyeztetett házak köré, a vizet pedig kiszivattyúzták a helyiségekből.

A Somló menti Devecserben ugyancsak kivonultak egy házhoz a tűzoltók, ott szintén elöntötte a pincét a víz. A vihar fát döntött az úttestre Sümeg és Csabrendek között, s emiatt mintegy félóráig állt a forgalom; a fát a tűzoltók feldarabolták - közölte Mieder Béla. Hozzátette: jégeső sújtotta a Somló-hegy környékét, de jégkárokról egyelőre nem érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez.

Útra dőlt fák Győr-Moson-Sopron megyében

A viharos erejű szél fákat döntött az utakra, a felhőszakadás pincéket öntött el szerdán Győr-Moson-Sopron megye több településén. Pannonhalmán egy 80 négyzetméteres pincében rövid idő alatt 50 centiméter víz gyűlt össze. Győr-Ménfőcsanakon ugyancsak pincéből szivattyúzták a vizet a katasztrófavédelmi igazgatóság szakemberei. Sopronban egy épület lépcsőháza "úszott el".

A 100 kilométeres sebességű széllökések öles faágakat téptek le az öreg fák törzseiről. A leszakadt ágak rövidebb-hosszabb időre megbénították a forgalmat Mihályi és Pinnyéd egy-egy utcájában.

Várható időjárás
Általában erősen felhős lesz az ég, sokfelé várható eső, zápor, zivatar. Jelentős mennyiségű csapadék is lehullhat. Egy-egy hevesebb zivatargócban felhőszakadás, jégeső, viharos szél is kialakulhat. A többfelé élénk déli szél szerda délutántól a Dunántúlon, majd csütörtökön másutt is északnyugatira fordul, egyre többfelé megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8, 13 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 10, 15 fok között, keleten 16 fok fölött várható.
A hét végére megnyugszik időjárásunk és a lehűlést ismét erőteljes melegedés követi. Pénteken eleinte néhol még viharos lesz az északi szél, majd mindenütt mérséklődik a légmozgás. Főként nyugaton várható sok napsütés, keleten még szombaton is gyakran megnövekszik a felhőzet és itt zápor is kialakulhat néhol. A jövő hét első napjaiban nyáriasan meleg időre számíthatunk.