Lehel
17 °C
27 °C

Több határon csak hólánccal engedik az autósokat Magyarországra

2004.03.09. 13:48
Nemcsak Nyugat-, hanem Kelet-Magyarországon is fennakadásokat okoz a havazás. Megközelíthetetlen település nincs az országban, de több megyében csak téli gumival ajánlatos elindulni. Fejér megyében helyenként félméteres torlaszokat emel a szél, Debrecen és Hajdúszoboszló környékén lelassult a közlekedés. Los Angelesben 34 fokot mértek, ezzel 112 éves melegrekord dőlt meg.
A jeges úton megcsúszott és keresztbe fordult három kamion Szombathely és Vát között a 86-os számú főúton, a forgalom mindkét irányból leállt - tájékoztatta az MTI-t kedden reggel a közútkezelő társaság ügyelete. A kamionok műszaki mentése előreláthatóan délelőtt 10 óráig tart, addig - aki teheti - kerülje el ezt az útszakaszt, vagy később induljon útnak - közölte Szakács István útügyeletes.

Nem ajánlatos

Kedd reggel már nemcsak Nyugat-, hanem Kelet-Magyarországon is esik a hó. A helyzet továbbra is Vas és Veszprém megyében a legsúlyosabb, az országnak ezen a részén téli gumi nélkül nem ajánlatos útnak indulni, jelentette a Magyar Televízió Híradója. Vas megyében az éjjel esett 20 centiméteres havat 40-45 kilométeres sebességű szél sodor, hóátfúvásokat okozva.

Hőhullám nyugaton
Míg Magyarországon javában tart a tél, Kaliforniában a hirtelen jött forróság sokkolta a helyieket. Los Angelesben hétfőn 34 fokot mértek, ez 13 fokkal magasabb a sok évi átlagnál - jelentette az AP. A várostól keletre még hó fedi a hegyek csúcsait. San Franciscóban megdőlt a 112 éves melegrekord, hétfőn 28 fokot mértek. A közép-kaliforniai városban az ilyn meleg még nyáron is szokatlan, augusztusban is csak 24-25 fok szokott lenni. Kedre már 4-5 fokos csökkenést jósolnak a meteorológusok.
Hótól elzárt, megközelíthetetlen település nincs az országban, de Vasban a Göcsej, az Őrség, a Kemenesalja útjai nehezen, néhol csak egy nyomon járhatóak. Sok helyre csak egy irányból, kerülővel lehet eljutni. Vas megyében Kőszeg térségében alakult ki kritikus helyzet, így Acsádra is csak nagy nehézségekkel lehet eljutni. A HavariaPress jelentése szerint több helyen keresztbefordult kamionok akadályozzák a közlekedést, így például reggel a 7-es főút sormási szakaszán is elakadt egy kamion, mely az útpálya több, mint felét elzárta.

Járhatatlan Veszprém megyében a Nagypirit-Kispirit községek közötti útszakasz - közölte az MTI-vel kedden a megyei közútkezelő kht. ügyeletes. A hófúvások miatt nehezen és csak félpályán járhatóak az Ukk-Gógánfa, Szentbékálla-Mindszentkálla, Ötvös-Dabronc, Óbudavár-Mencshely, Balatoncsicsó-Hosztót, Márkó-Hárskút, Nyirád-Sümeg, Kisgörbő-Bazsi-Sümeg közötti útszakaszok, valamint a Bakonyban a szentgáli és a csehbányai bekötőutak - tette hozzá Soós Csaba.

Járhatatlan a 85-ös egy szakasza

Győr-Moson-Sopron megye délnyugati szegletében kritikus a helyzet. Ágfalva és Sopron között két reggeli járat elakadt, az úton összecsúszott személykocsik nem tették lehetővé továbbhaladásukat - közölte Bognár László, a Kisalföld Volán Rt. igazgatóhelyettese. A kamionforgalmat érintő korlátozó intézkedéseket vezettek be továbbá a megyében: Rajkánál és Vámosszabadinál csak hólánccal léphetnek be Magyarországra a húsz tonna feletti kamionok. A többi megyei határátkelőnél a húsz tonna feletti kamionokra 20 óráig belépési tilalmat rendeltek el.

Járhatatlanná vált a 85-ös főút egy szakasza, miután három hókotró is elakadt a nagy hó miatt, tudta meg a HavariaPress. A hókotrók a főút 60-as és 62-es kilométer-szelvénye között, Pinnye és Fertőszentmiklós között, illetve Fertőhomoknál kerültek a hó fogságába. Emiatt a környéken áll forgalom, az útszakasz mindkét irányból járhatatlan. Kapuvár térségében a 8427-es utat Edve térségében, illetve Páli és Vásárosfalu között ugyancsak mindkét irányból elzárták a hóátfúvások, ezért ez az útszakasz is járhatatlanná vált. Az érintett helyszínekre további hókotrókat irányítottak, az útpálya felszabadítására.

Belépés csak hólánccal

Zala megyében hét hómarót is munkába kellett állítani kedden az utakon dolgozó 60-70 sószórós hóeke kisegítésére. Az erősödő szél több helyen 1-1,5 méter vastag fuvatokat épített, de minden főút jól, az alsóbbrendű vonalak zöme nehezen járható - közölte at MTI-vel a megyei közútkezelő kht. ügyeletvezetője. A déli órákra ugyan elállt a csapadék, a hóréteg vastagsága még mindig 25-32 centiméter, amelyet állandó mozgásban tart a szél. Különösen a 75-ös főút zalatárnoki és zalaapáti szakaszán, valamint Óhíd, Szalapa, Dobronhegy, Pórszombat,Bagod és Ozmánbük térségében nehezítik a közlekedést a megújuló hóátfúvások - közölte Tóth István.

Orodán Sándor, a Határőrség Országos Parancsnokságának szóvivője elmondta: a közútkezelő javaslatára Rédicsnél és Letenyénél, valamint a magyar-szerb határ összes határátkelőhelyekén csak hólánccal léphetnek be a külföldi állampolgárok. Eddig 4 járművet fordítottak vissza a rédicsi határőrök. A magyar állampolgárokat Természetesen "hazaengedik", de ha nincs hóláncuk, akkor annak megvásárlására szólítják fel őket - tette hozzá. Vámosszabadinál és Rajkánál átmenetileg szünetel a 20 tonna feletti járművek beléptetése - közölte a szóvivő.

Hófúvások Fejérben

Számos helyen továbbra is hóátfúvások nehezítik a közlekedést Fejér megyében, tudta meg a HavariaPress. A dunántúli megye legtöbb pontján átlagosan 25 centiméteres a hó, helyenként azonban akár egy méteres torlaszokat is emelt az erős szél. Emiatt csak nehezen járható a Gúttamási és Bakonykúti közötti országút, itt ugyanis változatlanul komoly hóátfúvásokra lehet számítani. Hasonló akadályok nehezítik a közlekedést Sárkeresztes és Moha valamint Iszkaszentgyörgy között, illetve több, a 81-es főútra bevezető úton is. Ugyancsak fennakadásokra számíthatnak az útra kelők Előszállás és Alsószentiván környékén is.

Hajdú-Bihar megyében a hajnali négy óra tájban elkezdődött havazás miatt jelenleg 20-22 munkagép dolgozik folyamatosan a fő- és mellékutakon - tájékoztatta az MTI-t Balla Győző, a közútkezelő kht. sajtóreferense. A megyében 8-10 centiméteres hó esett, főleg Debrecen-Hajdúszoboszló térségében volt kiadósabb a havazás.

Pesten eső, Budán hó

Budapesten az utak jól járhatók, fennakadás nincs. A tömegközlekedés a hajnali órákban menetrend szerint elindult. Kedd hajnalig a budai városrészben 14 centiméter hó hullott, a pesti városrészben hétfő este óta havas eső, eső esik. Ismét téli útviszonyok uralkodnak, különösen a budai városrészben, amelyek a gépjárművezetőktől fokozott körültekintést követelnek.

Szegedi Péter emlékeztetett, hogy az előző téli időszakokban sok esetben akadályozták a részvénytársaság munkáját a közlekedő sávban hagyott üzemképtelen gépkocsik. Kéri az autósokat, hogy tolják félre az út szélére az elromlott autókat, így biztosítva a közlekedők, valamint a munkagépek folyamatos haladását.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint, Budapesten és az országban, kedden további csapadék várható. A felhőzet keleten vékonyodhat.