Valér
2 °C
8 °C

Túl erősen adott a Vatikáni Rádió

2005.05.09. 23:44
Egy római bíróság bűnösnek találta a Vatikáni Rádió egy vezetőjét és egy bíborost az egyházi állam rádióadójának túlzott teljesítménye miatt.

Roberto Tucci bíborost, a rádióállomás igazgató bizottságának vezetőjét és Pasquale Borgomeo tiszteletest, az adó főigazgatóját 10 napi elzárásra ítélte a bíróság - közölte hétfőn Federico Lombardi, a Vatikáni Rádió műsorigazgatója.

Az ítélet végrehajtását a bíró felfüggesztette. Ez a kedvezmény minden, csekély mértékű büntetésre ítélt vádlottnak jár Olaszországban, aki első alkalommal kerül bíróság elé.

A másfél éve kezdődött per harmadik vádlottját, a rádióadó műszaki vezetőjét, fölmentette a bíróság. Az ügyészség azt állította, hogy a vatikáni illetékesek megsértik az elektromágneses műsorszórásra vonatkozó szigorú olasz előírásokat.

A Vatikán szerint megalapozatlan az ítélet

Egy fogyasztóvédelmi szervezet képviselője a per során azt állította, hogy a Cesanóban lévő adótorony körzetében élő emberek villanykörtével is képesek hallgatni a Vatikán adását, olyan erős az elektromágneses sugárzás. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a Vatikán a lakott területtől távolabb helyezteti át az adótornyot.

Hétfőn este kiadott közleményében a Vatikáni Rádió "mind a jogok, mind a tények vonatkozásában egyértelműen megalapozatlannak" minősítette a római bíróság ítéletét, azt állítva, hogy az adó gondosan betartja az olasz törvényekben megszabott sugárzási határértékeket.