Szilárda
0 °C
6 °C

Kirándulók alatt szakadt le a nagyvázsonyi vár kilátópallója

2004.05.13. 14:30
Egy általános iskolai kirándulócsoportból mintegy húsz kisgyerek és két felnőtt tartózkodott a vár egyik kilátóbástyájának körpallóján, amikor a három méteres mélység fölötti deszkaépítmény eddig ismeretlen okból leszakadt.
Illusztráció
Kinizsi Pál vára
Fotó: nagyvazsony.hu
Feltehetőleg egy elkorhadt gerenda miatt sérültek meg heten a nagyvázsonyi várban - értesült a HavariaPress. A Veszprém megyei település várromának látogatói közül a mentők egy felnőttet súlyos, hét kisgyereket pedig könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba, miután csütörtökön délelőtt leszakadt a középkori építmény egyik pallója.

Az eddigi adatok szerint egy Eneséről érkező általános iskolás kirándulócsoportból mintegy húsz kisgyerek és két felnőtt tartózkodott a vár egyik bástyáján. A palló egy körülbelül négy méteres szakasza - eddig tisztázatlan okokból - leszakadt a látogatók alatt, a pallón tartózkodók mintegy három métert zuhantak.

Tóth Zoltán, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság helyszínen tartózkodó sajtóreferense az Index érdeklődésére elmondta, hogy a vár egyik belső védőbástyájának pallója szakadt le, miután az egyik tartógerenda eltört. A fa építményen tartózkodó húsz alsó tagozatos diák és tanár kísérőik közül többen lezuhantak, heten megsérültek, egy tanítónő súlyosabban. A vár üzemeltetői a segítségükre siettek és értesítették a mentőket.

A rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indított büntetőeljárást. A helyszínelés még kora délután is zajlott, a rendőrök statikus szakértő bevonásával vizsgálják a baleset pontos körülményeit. A belépődíj ellenében látogatható várat egy kft. üzemelteti, aminek nevében Papp Imre az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a kirándulócsoport nyolc tagja alatt szakadt le a nagyvázsonyi vár három méter átmérőjű körbástyájának padozata.