Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Emberi mulasztás okozta a monori vonatbalesetet

2001.10.25. 09:56
A harmicnhét sérülttel járó monori vonatbaleset azért következett be, mert a személyvonat vezetője nem tartotta be a sebességkorlátozást, így az előtte haladó intercitybe rohant. A MÁV egyértelműen kimondta, hogy emberi mulasztás történt, de a felelősöket még nem tudta megnevezni.
Az elsődleges szakértői vélemények szerint nem zárható ki, hogy emberi mulasztás okozta Monor és Monorerdő között a szerda délutáni vonatbalesetet. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság az Indexet úgy tájékoztatta, hogy a jelzőberendezés meghibásodása miatt a Szeged felé haladó intercity tíz kilométer per órával haladt, de a mögötte lévő személyvonat nem tartotta be a sebességkorlátozást, így utolérte a szerelvényt, majd összeütköztek.

Két hétig tart a vizsgálat

Nozveta Júlia, a MÁV vasútbiztonsági főosztályának munkatársa az Indexnek elmondta: már biztos, hogy emberi mulasztás történt, csak még azt nem tudják megmondani, kit vagy kiket terhel a felelősség. Két hetük van a vizsgálat lefolytatására, amely alatt a mozdonyvezetőktől kezdve minden érintettet meghallgatnak.

Monor és Pilis között a baleset előtt áramkimaradás volt, ezért sötétültek el a jelzőlámpák. Ebben az esetben a szerelvények legfeljebb tizenöt kilométeres sebességgel haladhatnak. A rendőrségi vizsgálat szerint a személyvonat harminccal ment.

Harminchét sérült

Az ütközésnél harmincheten sérültek meg, köztük öten súlyosan. A mentők a szerencsétlenül járt utasokat a Monori Rendelőintézetbe és a fővárosi MÁV Kórházba szállították. Azt még nem lehet tudni, hogy a két vonatszerelvényben mekkora kár keletkezett.

A rendőrség szakértők bevonásával tovább folytatja a vizsgálatot. Egyelőre nem zárják ki az emberi mulasztás és a műszaki meghibásodás lehetőségét sem.