Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Negyven rendőr próbálta elfogni a magányos drogfutárt

2006.01.25. 13:39
Nyolc autóval mintegy negyven rendőr próbálta elfogni azt a férfit, akit Vecsésen lőttek agyon kedd este. A 22 éves férfi menekülni próbált, több rendőrautónak is nekihajtott kocsijával. Az egyik rendőr végül kétszer rálőtt a sofőrre, aki belehalt sérüléseibe. A Pest megyei város határában a Tolna megyei rendőrök kommandósokkal közösen akcióztak.

Kedden este, nyolc óra előtt csaptak le az Országos Rendőr-főkapitányság bevetési osztályának kommandósai a 22 éves szekszárdi férfira, mondta el az Indexnek Csecserics István Pest megyei főügyész-helyettes. Az ORFK segítségét a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság kérte, ugyanis a tolnai rendőrök szerint a férfi kábítószerfutárként drogot fuvarozott kocsiján. A végül lelőtt autóst tehát kiszemelték, nem pedig egy átlagos közúti ellenőrzésen bukott le.


Reggelre csak a vértócsa maradt (Fotó: Huszti István/Index)

A férfit az egyik vecsési pizzéria előtti parkolóban vették körbe, útját kocsikkal állták el a rendőrök, és felszólították hogy adja meg magát. A csapdába esett férfi azonban nem engedett a rendőri felszólításnak, gázt adott és megpróbálta eltolni az előtte lévő rendőrautót, hogy el tudjon menekülni. Amikor ez nem sikerült, hátramenetbe kapcsolt, hogy a mögötte lévő autót lökje odébb, eközben elsodort egy rendőrt, aki a földre esett.

A sikertelenül menőverező férfi rükvercből ismét előremenetbe kapcsolt, és egy rendőr felé kormányozta furgonját, aki két célzott lövést adott le a furgon szélvédőjén keresztül a sofőrre. A lövések a karján és a kulccsontja alatt érték a férfit. A rendőrök elsősegélyben részesítették, de a kiérkező mentők végül nem tudták megmenteni az életét, ismertette az akció részleteit a főügyész-helyettes.

A rendőrök a furgon kesztyűtartójában egy kiló, kábítószernek tűnő anyagot találtak. Azt nem árulták el, hogy növényi származék, por, vagy tabletta formátumú anyag volt-e. Szakértő állapítja majd meg, hogy milyen kábítószert találtak a rendőrök, mint ahogy szakértő vizsgálja azt is, hogy pontosan mi okozta a férfi halálát.

Jogszerűen lőtték le

Az ORFK egyik parancsnoka államigazgatási eljárás keretében már ki is vizsgálta a lőfegyverhasználat jogszerűségét, az eredmény szerint a rendőr jogosan és szakszerűen használta fegyverét, mert a fegyverhasználat "testi épségét súlyosan veszélyeztető, közvetlen támadás elhárítására irányult" - mondta Csecserics István.

Miért nem a kocsi kerekére lőtt, és miért nem adott le figyelmeztető lövést a rendőr? - merül fel az üggyel kapcsolatban. Figyelmeztető lövésre már nem volt ideje az elgázolással fenyegetett rendőrnek, aki a kerékre egyrészt azért nem lőtt, mert az már nem állította volna meg a lendületben lévő autót, másrészt mert a kerekek irányában ott feküdt a földön a korábban elsodort kollégája, akinek az életét nem kockáztathatta a lövésekkel. Így döntött a rendőr a célzott lövések mellett, magyarázta a körülményeket a főügyész-helyettes.


Ebben a parkolóban történt (Fotó: Huszti István/Index)

A rendőrségi törvény (1994. évi XXXIV. törvény) 54. paragrafusa szerint rendőr lőfegyverét többek között "a saját élete, testi épsége, személyes szabadsága ellen intézett támadás elhárítására" is használhatja. A törvény szerint a lõfegyverhasználatot meg kell elõznie plédául figyelmeztetésnek, vagy figyelmeztetõ lövésnek, ami azonban teljesen mellõzhetõ, ha már nincs rá idõ, "és a késedelem az intézkedés eredményességét, a rendõr vagy más személy életét, testi épségét közvetlenül veszélyezteti".

Magányos, fegyvertelen

A lövésekkel végződő akció Vecsés belterületén, a Fő úton, az Iskola utca és a Kálmán utca közötti szakaszon, egy pizzéria előtt történt. Az egyik ott dolgozó alkalmazott az Index érdeklődésére elmondta, hogy épp a konyhában dolgoztak, amikor fél nyolc körül meghallották a petárdadurranás-szerű lövéseket. "Két vagy három lövést hallottam" - mondta a pizzéria dolgozója.


Vecsés belterülete a körülbelüli helyszínnel (Térkép: terkepcentrum.hu)

Az épület előtti parkoló korábban üres volt, az étteremben két vendég ült csak, tette hozzá a pizzéria alkalmazottja. Autózúgást, fékcsikorgást, ütközések zaját nem hallották, csak a lövések hallatán futottak ki a házból. Ekkorra már rengeteg, körülbelül negyven rendőr - köztük jópár maszkos, golyóállómellényes kommandós - lezárta a területet körülbelül nyolc autóval. A helyszínelés hajnali ötig tartott, ennél többet nem is nagyon lehet tudni a helybéliek szerint.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság nem adott bővebb tájékoztatást a történtekről, mivel az ügyet a Pest megyei ügyészség vizsgálja a rendőri érintettség miatt. Így egyelőre nem tudni, hogy egy magányos - a jelenlegi információk szerint fegyvertelen - kábítószerfutár elfogásához miért volt szükség ennyi rendőrre és kommandósra, valamint az is kérdés egyelőre, hogy miért nem sikerült egy kis parkolóban szakszerűen, lövöldözés nélkül elfogni a drogszállítással gyanúsított férfit.