Mátyás
-6 °C
1 °C

Autószalonból irányították az ukrán-orosz bűnszövetkezetet

2003.11.05. 16:09
Több millió dollár védelmi pénzt kényszerített ki külföldi kereskedőkből az a nyolctagú ukrán-orosz bűnözői csoport, melyet az FBI embereivel együttműködve számoltak fel az Országos Rendőr Főkapitányság nyomozói.
A csoport főként a VII. kerületi Garay piacon ruhaneműket áruló, külföldi kereskedőket zsarolta, védelmi pénzt szedett tőlük. Aki nem fizetett nekik, azt megfenyegették, megverték, vagy az áruját eltüntették.

A csoport vezetője, egy ukrán-görög állampolgár egy autószalonból irányította a bűnszövetkezetet, ide hívták be a védelmi pénzt fizetőket, és itt bántalmazták a fizetni nem akarókat. Az elkövetők egy-egy áldozatuktól 1000-3000 dollárt kényszerítettek ki.

Először 2000-ben tett feljelentést egy orosz kereskedő. A rendőrség akkor nem talált bizonyítékot a maffiózók tetteire, de később újra vizsgálódni kezdett az ügyben. Az ORFK és az FBI nyomozói október végén csaptak le a bűnszervezet tagjaira. A nyomozók az akciók során elfogták a szervezet vezetőjét, valamint négy ukrán, két magyar és egy grúz bandatagot.

A gyanúsítottak ellen bűnszervezet keretében elkövetett zsarolás miatt indult eljárás. A szervezet sértetteinek száma elérheti a százat, és a becslések szerint a maffiózók körülbelül 8-10 millió dollárt kasszíroztak működésük három éve alatt.