Gerzson
-3 °C
3 °C

Elő a télikabátokkal!

2005.04.07. 14:16
A héten idáig még igazi tavaszi időben volt részünk, sok napsütéssel, emelkedő nappali hőmérsékletekkel, megszűnő hajnali fagyokkal. A délutáni hőmérsékletek többnyire meghaladták a 15 fokot. A hét második felében azonban már felhősödésre és kisebb csapadékra is számítani lehet.

"A héten ízelítőt kaptunk az igazi tavaszból, ennek azonban meg vannak számlálva az órái" - erősítette meg a közelgő lehűlésről szóló információkat Németh Lajos meteorológus. Szombattól eső és záporok kíséretében hideg levegő árasztja el nyugat felől a Kárpát-medencét, vasárnapra a lehűlés eléri az ország keleti felét is. Az erőteljes hidegfront következtében a nyugati megyékben 6, 8 fok várható, míg keleten legfeljebb 15 fok lesz, egészen a jövő hét közepéig, amikor végre visszatér a barátságosabb, tavaszias idő.

A szombaton kezdődő hideghelyzetet tovább rontja a metsző északi szél, ami csaknem viharossá fokozódik, helyenként 50-70 kilométer/órás sebességet is elérhetik majd a széllökések. Az erős szél és a várható eső miatt hőérzetünk jóval alacsonyabb lesz a ténylegesnél, nem árt majd elővenni ismét a vastagabb kabátokat.

Cseberből vederbe

Összességében tíz fokal esik vissza az átlaghőmérséklet. Jelenleg melegebb van, mint az április eleji átlag, a most mért húsz fok körüli hőmérsékletek öt fokkal magasabbak a szokásosnál, a lehűléssel viszont "cseberből vederbe esünk" - mondja a meteorológus. A hidegfront miatt ugyanis nyolc fokkal lesz hűvösebb az átlagot jelentő 15 Celsiushoz képest, ez a nagy ingadozás megterhelő lehet még az egészséges szervezeteknek is.

A hidegfrontot kísérő felhőkből csendes, áztató jellegű eső várható, területi átlagban 15-20 milliméter csapadék is eshet, ami helyenként 40 milliméter is lehet, tudtuk meg Németh Lajostól. A mezőgazdaságban jelenleg nincs csapadékhiány, sőt a belvízzel elöntött területeken valószínűleg nem örülnek majd az esőnek.

Pénteken még marad a meleg tavaszi idő, de késő délutántól a Dunántúlon már lehet eső, zápor. Élénk, erős lesz a délnyugati szél. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul, a csütörtökinél kevesebb lesz a napsütés.

Lőttek a hétvégi kirándulásnak

Szombattól az ország nagy részén erősen felhős lesz az ég, és sokfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. A nappali felmelegedés egyre inkább gyengül. A Tiszántúlon élénk délnyugati szél borzolja a fedetlen főket. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 20 fok között alakul.

Vasárnap erősen felhős, borult lesz az ég és további eső, zápor, helyenként zivatar várható. A megerősödő déli, délnyugati szél vasárnaptól a Dunántúlon északnyugatira fordul. Hajnalban 5, 10 fok várható.

Lehűlés jön

A távolabbi előrejelzés szerint jövő hét elején a hőmérsékleti maximum már jóval elmarad a sokévi átlagtól. Hétfőn az erősen felhős égből többfelé eső, zápor várható. A Dunántúlon erős lesz az északnyugati, északi szél. Hajnalban 4, 9 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 10 és 18 fok között alakul. Kedden változóan, időnként erősen felhős lesz az ég, zápor már csak elszórtan alakulhat ki. Élénk, sokfelé erős lesz az északi szél. Hajnalban 4, 9 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 20 fok között alakul.