Valér
-2 °C
0 °C

Veszélyes vegyi anyag borult az útra Zalában

2004.07.12. 12:05
Veszélyes vegyi anyagot tartalmazó tartályok borultak árokba egy kamion pótkocsijáról Zalaegerszeg közelében. Személyi sérülés nem történt, a gyorsan párolgó izopropil-alkohol mennyisége csak az egészségügyi határérték negyedét, az úgynevezett szagküszöböt érte el. A rendőrség délelőtt lezárta a területet és vizsgálatot indított a baleset körülményeinek kiderítésére.
Nyolcvan-száz liternyi izopropil-alkohol borult a 76-os útra hétfőn reggel nyolc óra előtt Zalaegerszeg külterületén. Az összesen mintegy négy köbméternyi, gyúlékony vegyi anyagnak csak kis hányada veszett el, az is gyorsan elillant a szabad levegőn, így személyi sérülés nem történt, tudtuk meg Tar András tűzoltó századostól, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Ügyelet munkatársától.

Szagküszöb

A vegyi anyag mennyisége a levegőben az egészségügyi határérték negyedét, az úgynevezett szagküszöböt érte csak el. Azóta speciális járművel elszállították a tartályokat.

Tar András elmondta, a 76-os út Zalaegerszeg és Búcsúszentlászló közötti szakasza igen kanyargós, lehetséges, hogy a budapesti illetőségű sofőr nem volt felkészülve erre, és ezért borult az útra az öt tartály. A baleset pontos körülményeit azonban a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálata fogja kideríteni.

A helyszínre a rendőrség, a tűzoltóság, és a katasztrófavédelem munkatársain kívül környezetvédelmi szakembereket is küldtek, akik a baleset hosszútávú hatásait fogják megvizsgálni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!