Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Iszapot okád a Gyűrűk ura krátertava

2007.03.18. 13:55
Több ezer tonna sárból, vulkáni törmelékből és savas vízből álló iszapfolyam indult el Ruapehu vulkán lejtőjén. A tűzhányó csúcsa alatt negyed kilométerre lévő krátertó medre az utóbbi hónapokban megtelt és a pereme eddig bírta.

Kilépett medréből vasárnap a Gyűrűk ura című filmtrilógiából ismert, új-zélandi Ruapehu vulkán krátertava, az Északi-szigeten fekvő hegy lejtőjén lezúduló sok ezer tonna sárból, vulkáni törmelékből és savas vízből álló iszapfolyam az első beszámolók szerint sem károkat, sem személyi sérüléseket nem okozott.

A 2797 méter magas tűzhányó csúcsa alatt mintegy 250 méterre lévő krátertó medre január óta színültig megtelt. A szakértők már hetek óta számítottak arra, hogy a kráter pereme nem sokáig fog ellenállni a víznyomásnak és folyamatosan figyelték a hét méter magas természetes törmeléksáncon rendszeresen átcsapó víztömeget.

Tangiwai felé tart az iszapfolyam

A tudósok figyelmeztetésének köszönhetően a korai előrejelző rendszer kifogástalanul működött. A rendőrség és a polgári őrség a "gátszakadás" után azonnal lezárta az utakat, és leállította a vasúti forgalmat a hegy déli lábánál húzódó pályaszakaszon. Az észak-déli, Wellington és Auckland közötti fővasútvonalon két vonatot állítottak meg 200 utassal nem messze a hegy lábától.


Legutóbb 1996. június 17 én volt aktív a vulkán

Az első helyszíni beszámolók és képfelvételek szerint az iszapfolyam Tangiwai felé tart, arra a helyszínre, ahol 54 évvel ezelőtt 151 embert rántott a halálba a "lahar" néven ismert természeti jelenség. Az áldozatok a Wellington-Auckland expresszen ültek, amely kisiklott, miután a sárlavina elsodorta a Whangaehu folyó feletti vasúti hidat közvetlenül a szerelvény áthaladása előtt. Sok holttestet azóta sem találtak meg.

A Végzet-hegye

A geológusok arra számítanak, hogy az iszapfolyam a Whangaehu-völgyön keresztül - ahol 1860 óta már több mint 60 hasonló jelenséget jegyeztek fel - a tengerbe ömlik.


1995. szeptember 24-én is kitört a Mount Ruapehu

A Ruapehu az Északi-sziget legmagasabb hegye nevezetes síterepekkel és a mintegy 80 ezer hektáros Tongariro Nemzeti Park egyik fő látványossága. A Gyűrűk ura trilógiában ez a hegy és környéke volt a Középföld, a szomszédságában lévő vulkán - a Ngauruhoe - pedig a Végzet-hegye. Ehhez a vulkánhoz kellett eljutnia Frodónak, hogy a Gyűrűt a lávába dobva megtörje Szauron hatalmát. A vulkán a filmben kitör, miután Gollam a gyűrűvel együtt belezuhan a fortyogó mélységbe. A két főhőst, Frodót és Samut varázsló barátjuk menti meg, mégpedig egy sas közreműködésével.

A Ruapehu tűzhányó legutóbb 1995-ben és 1996-ban tört ki.