Piroska
3 °C
4 °C

Velence víz alatt

2006.09.18. 15:17
Hatalmas esőzésekkel köszöntött be az ősz Olaszországba, az amúgy is folyamatosan a vízzel küzdő Velence kétharmadát elöntötte a víz. Heves viharokat jelentettek Olaszország más régióiból is, a katasztrófavédelem földcsuszamlások lehetőségére figyelmeztetett.

Velencét elöntötte a víz a több napon át tartó esőzések nyomán: hétfőn hajnalban szirénák hangja ébresztette a turistákat és a városlakókat a veszélyre. A hét végén voltak napszakok, amikor a város kétharmadát elöntötte a víz. Egyes szakaszokon még a pallókból készült keskeny járdák is víz alá kerültek. A Szent Márk téren néhány óra leforgása alatt 140 milliméter csapadék hullott, amire hatvan éve nem volt példa.

Velence polgármestere, Massimo Cacciari felszólította Romano Prodi kormányát, hogy vezessen be szükségállapotot a lagúnák városában. Elrendelte a szárazföldön működő községi iskolák bezárását is.

A tartomány több pontján mentőalakulatok dolgoznak az esőzések okozta károk, főleg az áramkimaradások felszámolásán. Mestre városában elárasztotta a víz a kórházat. A polgármester azt is bejelentette, hogy a város vezetése egy millió eurót bocsát azoknak rendelkezésére, akiknek otthona kárt szenvedett az áradásoktól. A hatóságok aggodalommal vették tudomásul, hogy szerdáig további esőzésekre kell számítani.

Heves viharokat jelentettek Olaszország más régióiból is, és a katasztrófavédelem igazgatója földcsuszamlások lehetőségére figyelmeztetett. "Olaszország szép, de hidrogeológiai szempontból nagyon gyenge lábakon áll és ezért ki van szolgáltatva környezeti katasztrófáknak. Elegendő egy heves zivatar ahhoz, hogy az egész rendszer veszélybe kerüljön" - mutatott rá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!