Szilárda
-4 °C
3 °C

Bűnösnek találták a csecsemőverő nővért

2002.05.29. 13:51
Nem jogerősen tíz hónap fogházbüntetésre ítélte és három évre eltiltotta az ápolónői foglalkozástól szerdán a Szegedi Városi Bíróság azt az ápolónőt, akit azzal vádoltak, hogy a gondjaira bízott másfél hónapos csecsemőnek súlyos sérüléseket okozott. A gyerek arcán négy helyen zúzódásokat találtak, eltört a bal karja, valamint megrepedt a jobb lábszára is.
A Szegedi Városi Bíróság bűnösnek találta a 27 éves Nacsa Szilviát foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében, ugyanakkor a kiszabott szabadságvesztés végrehajtását két évre felfüggesztette.

"Megengedettnél durvábban" bánt a csecsemőnél

Nacsa Szilvia a szegedi önkormányzat gyermekkórházában dolgozott gyermekápolóként. 2001. június 12-én került a kórházba alultápláltság és nem megfelelő fejlődés miatt egy másfél hónapos kislány. A kórteremben, ahol a gyermeket elhelyezték, Nacsa Szilvia feladata volt a szakápolói feladatok ellátása: a gyermekek etetése, öltöztetése, vetkőztetése.

A vádirat szerint az ápolónő megszegte foglalkozásának szabályait, amikor a csecsemő ellátása során a megengedettnél durvábban bánt a másfél hónapos csecsemővel. Ezzel összefüggésben a csecsemő arcán négy helyen zúzódást szenvedett el, valamint eltört bal alkarja és megrepedt jobb lábszára. A sérülések tényleges gyógytartama négy-hat hét volt, a csecsemő súlyos egészségkárosodást nem szenvedett.

A nővér fellebbezett az ítélet ellen

A kirendelt igazságügyi szakértő szerint a sérülések erős megragadással, megcsavarással, feszítéssel keletkeztek a csecsemőn. A szakértő kizárta, hogy a sérüléseket a csecsemő önmaga okozhatta volna.

A bíróság bizonyítottnak látta, hogy az ápolónő okozta a csecsemő sérüléseit; a vétség elkövetését 2-12 hónap fogházbüntetéssel rendeli a törvény büntetni, az ügyben a középértéktől való eltérést az indokolta, hogy a bíróság bizonyítottnak látta a súlyos elkövetést. Az ítélet nem jogerős, vádlott és védője felmentésért fellebbezett, az ügyész tudomásul vette az ítéletet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!