Auguszta
-3 °C
2 °C

Tíz állatot tépett szét a vérengző német juhász

2004.12.07. 14:06
Nyolc birka és két disznó vált egy megvadult német juhászkutya áldozatává Szabadszálláson. A kutya gazdája és a károsult már megegyeztek, az állatorvos szerint nem számít kivételesnek, hogy egyetlen kutya ekkora vérengzést rendezzen.

Tíz háziállatot tépett szét egy nagy testű kutya Szabadegyházán. A Fejér megyei településről kedden, a hajnali órákban jelentette be egy gazda, hogy egy megvadult kutya garázdálkodik a portáján.

Elmondása szerint az állat éjszaka valahogyan bejutott a bekerített udvarra, ahol az ólban elpusztított, majd széttépett nyolc birkát és két disznót. A kutyát végül a háziaknak sikerült elzavarniuk, és a rendőrségnek sikerült megállapítani a tulajdonos kilétét is.

A károsult és a kutya gazdája azóta megegyeztek egymással, mondta az Indexnek a Fejér megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Mint mondta, a kár mintegy százezer forintra tehető, de a kutya gazdája nem vétett az ebtartás szabályai ellen, mivel megkötve, zárt udvaron tartotta a német juhászt. Arról pedig nem tehet, hogy a kutya egyszer csak lerágta magát a pórázról és kiszökött.

Hozzátette, ilyen esetekben, ha nem egyeznek meg a felek, polgári peres eljárás keretében rendezhetik az ügyet. Arról, hogy a kutya mitől vadult meg, a rendőrségnek nincsenek információi. "Csontot biztos nem kapott" - mondta a sajtóügyeletes.

Az ereje megvan hozzá

Az állatorvos a kivégzett háziállatok nagy száma ellenére sem tartja extrémnek az esetet. Sükösd László szerint a német juhásznak megvan az ereje ahhoz, hogy nála nagyobb állatokat tépjen szét, akár ilyen sokat is. Mint mondta, egy rosszul nevelt kutyával, akit esetleg láncon tartanak, könnyen előfordulhat, hogy "bekattan valamitől", és vérengzeni kezd. A szakember szerint ezért a gazda közvetett felelőssége nem zárható ki.