Márk
13 °C
28 °C

Vércsékkel a galambok ellen

2001.02.07. 17:53
Vércsék élnek a parlament ülésterme feletti tornyokban. Egyes hírek szerint oda telepítették őket, hogy eltűnjenek a galambok. Árva Péter, műszaki főigazgató viszont nem hallott arról, hogy a ragadozó madarakat telepítették volna. Szerinte maguktól költöztek be az ország házába. Fülöp Péter madárszakértő a vércsék urbanizálódásának tudja be, hogy a madarak beköltöznek a városba. Tudomása szerint a Szent István Bazilika tetején is él egy vércsecsalád.

Vércsék élnek a parlamenti ülésterem feletti tornyokban. A madarakat informátorunk szerint azért telepítették a tornyokba, hogy távol tartsák a galambokat az ország házától. A tornyok környékén amúgy tényleg nyoma sincs a kellemetlen városi madárnak, a torony szintjénél lejjebb azonban már rengetegen vannak, így a madárürülék is jócskán lerakódik a párkányokon.

Nem zavarják a vércsék a törvényalkotást

A vércséket sem zavarja a törvényalkotás
Árva Péter, az Országgyűlés műszaki főigazgatója nem ismeri a vércsék történetét, ám valószínűtlennek tartja a direkte ragadozótelepítést. Az igazgató szerint amúgy nem foglalkoznak a vércsékkel, mert nem sok vizet zavarnak, és amellett, hogy tiszták, még el is űzik a nem kívánatos városi galambokat, legalább saját fészkeik környékéről.

Fülöp Péter madárszakértő szerint az állatok is urbanizálódnak, ennek tudja be, hogy vércsék élnek a parlament legfelső szintjén. A ragadozó madár Fülöp szerint alkalmatlan a galambok távoltartására, mert leginkább rovarokkal táplálkozik, telente pedig ráfanyalodik a kisebb testű szárnyasokra, így a verebekre és a cinkékre. A szakember szerint méretéből adódóan a vércse csupán a beteg galambot eszi meg, ha egyáltalán.

Irány a Bazilika!

A vércsék amúgy Fülöp szerint kedvelik a magas épületeket, nem ritka, hogy egy torony párkányán raknak fészket, persze csak akkor, ha ez a párkány szélvédett helyen található. Az urbanizálódott vércsék nem csak az ország házát tisztelik meg a jelesebb épületek közül, hanem például a Szent István Bazilikát is - mondta a szakember.