Emőke
-4 °C
9 °C

Keressen milliókat a rendőrséggel!

2005.07.24. 08:16
Jelenleg Magyarország legtöbbet érő bűnözője az a férfi, aki több mint két évvel ezelőtt, 2003. június 24-én több lövéssel megölt Veszprémben egy postást, majd több rablást is elkövetett postások ellen.

Hetek óta "halmozódik" a bruttó nyomravezetői díj több országos bűnügyben is. A rendőrség hivatalos honlapján most közzétették a legégetőbb, megoldásra váró esetek összesített listáját. A keresett bűnözők között van rablógyilkos, kettős gyilkos, gyilkos, sírrongáló, robbantó; összesen bruttó 12 millió forintot kereshetne az, aki az itt felsorolt eseteket egy csapásra megoldaná, vagy használható információval segítené a rendőröket az ügyek lezárásában. Természetesen ezeken kívül is vannak díjkitűzéses esetek, a skála legalján a százezer forintos vérdíjat érő kisebb bűnesetek állnak.

A csúcsbűnöző

Jelenleg Magyarország legtöbbet érő bűnözője az a férfi, aki több mint két évvel ezelőtt, 2003. június 24-én több lövéssel megölt Veszprémben egy postást, majd a nála lévő pénzt elrabolta. A máig ismeretlen tettes ellen már a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz. Annyit tudnak a rendőrök, hogy a rablógyilkos az elmúlt években több alkalommal is követett el rablást postai kézbesítők ellen Győrben és Tatabányán is. Személyleírása: 25-30 év körüli, körülbelül 190 cm magas, normál-vékony testalkatú. Az arca hosszúkás, vékony ("lópofa"), az orra keskeny, hosszúkás, az álla csúcsos. Haja barnás színű, a bűncselekmények egy részénél középhosszú volt.


Az NNI fantomképei a postásgyilkosról

Legutóbb 2005. június 20-án reggel, Győrben fegyverrel fenyegetett meg egy postai kézbesítőt. A bűncselekmény idején farmeringet és világos nadrágot, fején surda-kalapot viselt, ezek mellett a szemtanúk sűrű bajuszt figyeltek meg arcán. A rendőrök azt feltételezik, hogy a keresett férfi szorosan kötődik Tatabányához, de valószínűleg Győrben és Veszprémben is is rendelkezik kapcsolatokkal. Az elfogásához vezető információért összesen bruttó hatmillió forint nyomravezetői díjat tűztek ki. Hasonlóan nagy - ötmilliós - nyomravezetői díj járt volna a budaörsi tescós rablók fejéért, de őket végül a rendőrök kapták el.

Milliós emberölések

Ezen kívül több bűneset megoldása jár egy-egy millió forint nyomravezetői díjjal. Például nem sikerült még megoldani egy kettős emberölési ügyet Pécsett. 2005. július 1-én ugyanis Pécs Nagyárpádi városrészében egy telephely bódéjában holtan találtak két férfit, a rendőrség szerint agyonverték őket. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője bruttó egymilliót ajánlott fel a nyomravezetőnek.

Gyálaréten 2005. április 24-én találtak holtan egy 74 esztendős asszonyt hozzátartozói. Az idős nőt szintén brutálisan agyonverték. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője egymillió forint jutalmat ajánlott fel az elkövető felkutatását és elfogását közvetlenül elősegítőnek. A Csongrád megyei Domaszéken három évvel ezelőtt öltek meg egy idős asszonyt, akit hozzátartozói tanyája udvarán találtak holtan. A megyei rendőr-főkapitány egymilliót fizet a nyomravezetőnek.

A biztonsági őrre lövő zuglói bankrablók elfogásához is segítséget vár a rendőrség. Rabláskísérlet közben elkövetett emberölési kísérlet miatt két ismeretlen tettes ellen nyomoz a BRFK, miután 2005. április 21-én az Örs vezér terén található egyik bankfiókot két álarcos, fegyveres rabló ki akarta rabolni. Az ott dolgozó biztonsági őrre dulakodás közben több lövést adtak le, az őrt később súlyos, életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba. Budapest Rendőrfőkapitánya bruttó egymilliót ajánlott fel a nyomravezetőnek.

Félmillió is pénz

A Kozma utcai sírrongálók fejére is egymillió forintos vérdíjat túztek ki, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Vagyonvédelmi Osztálya rongálás és kegyeletsértés bűncselekmény miatt folytat eljárást az ismeretlen tettesek ellen.

Az már csak félmilliót ér ha valaki segít felderíteni egy ózdi robbantásos ügyet. 2005. március 27-én az egyik tízemeletes ózdi lakóház autós-garázsboltjában robbantott ismeretlen tettes. Személyi sérülés nem történt, a környéken parkoló autókban, a házak ablakaiban keletkezett kisebb kár. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya robbanóanyaggal visszaélés miatt indított eljárást. Ugyancsak félmillió üti annak a markát, aki segít kézre keríteni a debreceni taxisgyilkosság tetteseit. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője ötszázezer forint díjat ajánlott fel a halálra késelt 68 éves debreceni taxis gyilkosaiért.

A bejelentéseket minden esetben az ismert ingyenesen hívható telefonszámokon várja a rendőrség, a díjkitűzés visszavonásának jogát azonban fenntartják. A bejelentő személyét titkosan kezelik. A vérdíjat annak fizetik ki, aki az elkövetővel kapcsolatban olyan pontos adatokkal rendelkezik, amik segítségével "az elkövető azonosítható, bűnösségére a gyanú megalapozottá válik és ismereteit az eljárás során tanúként ismerteti".