Zsófia
17 °C
21 °C

Eredményes a vérdíjkampány

2003.07.31. 19:54
Csütörtökön két esetben összesen harmincegyezer-kétszáz forinttal és némi lejjel akarták megvesztegetni a budapesti rendőröket. A Gergényi Péter főkapitány által meghirdetett 'vérdíjkampány' célja, hogy megtisztítsák a testületet a korrupt rendőröktől.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság XXI. Kerületi Rendőrkapitánysága vesztegetés bűntette elkövetése megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást B. Sándor 27 éves nagykállói lakos ellen - értesült az Index az ORFK honlapjáról. A rendőrök 2003. július 31-én hajnali fél ötkor a Központi út és Esztergályos utca kereszteződésében ellenőrizték B. Sándort, egy Mitsubishi Sigma vezetőjét. Az intézkedés során elmondta, hogy nem rendelkezik vezetői engedéllyel, továbbá az ellenőrzés során megállapítást nyert az is, hogy a személygépkocsira nincs kötelező felelősségbiztosítás kötve. A rendőrök közölték a férfival, hogy ellene szabálysértési feljelentést tesznek, mire B. Sándor tizenötezer forintot helyezett az okmánytartójába, melyet ezt követően átadott az intézkedő rendőröknek. A járőrök ekkor B. Sándort előállították.

Gyorsítani az öntisztulást

Mint arról beszámoltunk, Budapest rendőrfőkapitánya a jövőben 33 ezer forintos jutalmat fizet azoknak a fővárosi rendőröknek, akik határozott és szakszerű intézkedéssel leleplezik, és az eljárás lefolytatásához szükséges bizonyítékokkal együtt az ügyészségnek átadják azokat, akik megkísérlik megvesztegetni őket. Gergényi Péter dandártábornok ezzel is gyorsítani kívánja a BRFK beiktatásakor megígért "öntisztulását".

Soron kívük jelentették

Egy másik megvesztegetési kísérletre ugyancsak csütörtökön történt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság IX. Kerületi Rendőrkapitánysága vesztegetés bűntette elkövetése megalapozott gyanúja miatt indított eljárást egy 23 és egy 18 éves román állampolgárok ellen. A IX. kerületi Nagycsarnok előtt intézkedést kezdeményeztek a két fiatalemberrel szemben, engedély nélküli árusítás szabálysértés elkövetése miatt, majd előállították őket a kerületi rendőrkapitányságra. Az előállító helyiségben a két gyanúsított néhány román lej mellett, tizenhatezerkétszáz forint készpénzt ajánlott fel a rendőröknek, hogy a velük szemben további intézkedéstől eltekintsenek, és szabadon engedjék őket. Az intézkedő rendőrök az eseményt soron kívül jelentették.

Mindkét eset gyanúsítottjaival szemben a további eljárást - vesztegetés bűntette elkövetése megalapozott gyanúja miatt - a Fővárosi Főügyészség Ügyészségi Nyomozó Hivatala folytatja le.