Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Életfogytiglant kapott a törökszentmiklósi verekedő

2008.10.29. 17:05
Elítélték a törökszentmiklósi, halálos kimenetelű verekedés elsőrendű vádlottját. A verekedésben kapával, kardokkal és lőfegyverekkel estek egymásnak, sőt még kézigránát is robbant. Egy másik vádlottat még Szolnok megyéből is kitiltottak.

Életfogytig tartó fegyházra ítélte szerdán a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság a 2005 augusztusában Törökszentmiklóson két, haragban lévő család között kitört, halálos tömegverekedés elsőrendű vádlottját, ifj. Rácz Antalt, aki egy illegálisan tartott kézigránátot robbantott fel az összetűzés során.

A robbanás következtében egy ember meghalt, tizennégyen életveszélyes illetve súlyos sérüléseket szenvedtek, közülük öten maradandóan megsérültek. A felek a verekedés során kardokkal, egyéb vágó- és szúrószerszámokkal, botokkal, kiegyenesített kaszákkal, kapákkal, kövekkel estek egymásnak, és lőfegyvert is használtak. A robbantót, a büntetlen előéletű 38 éves ifj. Rácz Antalt a bíróság több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés kísérlete miatt mondta ki bűnösnek. Ismételten elrendelte előzetes letartóztatását, életfogytig tartó büntetéséből leghamarabb 30 év múlva szabadulhat.

Az ügyben további kilenc embert ítéltek el, ők valamennyien büntetett előéletűek. Csoportos garázdaság bűntette miatt hatan végrehajtandó, hárman pedig felfüggesztett szabadságvesztést kaptak. A hatodrendű vádlottat - aki többszörös visszaeső - a bíróság 5 évre Szolnok megye területéről is kitiltotta.

A bíróságnak nem volt könnyű dolga, egyedül csak a tizedrendű vádlott tett beismerő vallomást. Az elsőrendű vádlott esetében kiszabott súlyos büntetési tételt a bíró azzal indokolta, hogy az utóbbi időben elszaporodtak azok az erőszakos cselekmények, amik során egyének és csoportok indulataiktól vezérelve, a törvényes utat mellőzve vesznek elégtételt vélt vagy valós sérelmeikért.