Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Játék volt a debreceni diákverés

2006.05.10. 15:21
Játék volt az elhíresült debreceni diákverés; a helyi Bocskai iskolában nem történt brutális verekedés - ismertette a fegyelmi vizsgálat eredményét az iskola igazgatója sajtótájékoztatón szerdán Debrecenben. Ennek ellenére a hasonló esetek elkerülése érdekében a város iskoláiban megszigorították az ügyeleti rendszert.

A március elején történt eset országos visszhangot keltett: hatodik osztályos általános iskolai diákok brutálisan megverték egyik társukat, amiről mobiltelefonnal videofelvétel is készült. A felvételek szerint a 6.C-sek a földön fekvő, lefogott fiút felváltva rugdossák. A képeket órán egymásnak küldözgették diákok. A sértett gyermek szülei a rendőrségen feljelentést tettek az ügyben, mivel kiderült, hogy gyermeküket rendszeresen érték atrocitások.

Kátai Károly, a Bocskai Általános Iskola igazgatója a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a tantestület tagjaiból alakult öttagú fegyelmi bizottság meghallgatta a szülők jelenlétében a gyermekeket, a videofelvételt pedig igazságügyi műszaki szakértő értékelte. Megállapították, hogy "nem történt brutális verés, mindössze játék volt a felvételen rögzített eset". A szakértői vélemény szerint a rúgásokat csak imitálták a diákok, és azok nem érték el az egyébként földön fekvő diákot.

Halász D. János, Debrecen oktatásért felelős alpolgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: a hasonló esetek elkerülésére a város iskoláiban megszigorították az ügyeleti rendszert, ő maga pedig levélben kérte az oktatási ombudsmant az iskolai mobiltelefon használatáról kapcsolatos állásfoglalásra. Az ügyben a rendőrségi vizsgálat még tart, a nyomozást csoportos garázdaság alapos gyanúja miatt rendelték el.

A megvert diák édesapja az MTI érdeklődésére közölte: továbbra is fenntartják a véleményüket, miszerint a gyermeküket megverték, nem játékról volt szó csupán. A nyilvánossággal szerették volna felhívni a figyelmet a hasonló esetek megakadályozására. A diákot egyébként az iskolából elvitték, azóta megnyugodott, tanulmányi eredménye jelentősen javult, s várják a rendőrségi vizsgálat végét.