Tekla
9 °C
20 °C

Vérhasjávány volt Ludányhalásziban

2002.03.04. 14:57
Egyértelműen vérhas járvány volt a ludányhalászi elmeszociális otthonban -értesült az Index. A vizsgálat szerint azonban nincs összefüggés a már lezajlott járvány és a Nógrád megyei szociális otthon gondozottainak halála között. Ezt az ÁNTSZ vizsgálata után Hajdu Katalin megyei tisztifőorvos jelentette ki lapunknak.
Az elmúlt két hét alatt több mint ötvenen lettek rosszul a ludányhalászi elmeszociális otthonban. A gondozottakat láz és hasmenés gyötörte. Mindeközben az intézetben négyen meg is haltak. Mivel felmerült a vérhasjárvány gyanúja az ÁNTSZ kezdett vizsgálódni: azonnal fertőtlenítést rendeltek el, a gondozóknak pedig kötelezővé tették munkájukhoz a gumikesztyű és a védőmaszk használatát.

Mára befejeződött a vizsgálat, és a elkészültek a laboratóriumi eredmények is. Eszerint egészen bizonyos, hogy vérhasjárvány okozta több mint ötven ember megbetegedését. Az is bizonyossá vált azonban, hogy nem a járvány okozta a négy gondozott halálát. Két halott esetében a boncolás zárta ki a fertőzés lehetőségét, másik két halottról pedig egészségügyi kartonuk átvizsgálása után mondták ki, hogy nem vérhas miatt haltak meg.

Furcsán hangzik, de nem ritka

A megyei tisztifőovos közlése szerint a járvány feltehetően február 13-án kezdődött, úgy hogy a kórokozót valaki magával bevitte az intézménybe, ahol az ételeken és a személyes érintkezések során terjedt. Újabb megbetegedéseket nem észleltek, így feltehetően a járvány már lezajlott.

- Nem különös ilyen járvány előfordulása, hiszen nem ritka a tünetmentes vírushordozó - jelentette ki kérdésünkre Hajdu Katalin. Az első négy-öt megbetegedést azonban jelenteni kellett volna a háziorvosnak illetve az intézmény vezetőjének a tisztiorvosi szolgálat felé. Ha ezt megtették volna, akkor feltehetően jóval kevesebben betegedtek volna meg. A történtek miatt az ÁNTSZ komoly rendszabályokat vezet majd be, az esetnek pedig mindenképpen lesz következménye a háziorvosra illetve a főigazgatóra nézve is - jelentette ki Hajdu Mária.