Árpád
-2 °C
3 °C

Vérhasjávány volt Ludányhalásziban

2002.03.04. 14:57
Egyértelműen vérhas járvány volt a ludányhalászi elmeszociális otthonban -értesült az Index. A vizsgálat szerint azonban nincs összefüggés a már lezajlott járvány és a Nógrád megyei szociális otthon gondozottainak halála között. Ezt az ÁNTSZ vizsgálata után Hajdu Katalin megyei tisztifőorvos jelentette ki lapunknak.
Az elmúlt két hét alatt több mint ötvenen lettek rosszul a ludányhalászi elmeszociális otthonban. A gondozottakat láz és hasmenés gyötörte. Mindeközben az intézetben négyen meg is haltak. Mivel felmerült a vérhasjárvány gyanúja az ÁNTSZ kezdett vizsgálódni: azonnal fertőtlenítést rendeltek el, a gondozóknak pedig kötelezővé tették munkájukhoz a gumikesztyű és a védőmaszk használatát.

Mára befejeződött a vizsgálat, és a elkészültek a laboratóriumi eredmények is. Eszerint egészen bizonyos, hogy vérhasjárvány okozta több mint ötven ember megbetegedését. Az is bizonyossá vált azonban, hogy nem a járvány okozta a négy gondozott halálát. Két halott esetében a boncolás zárta ki a fertőzés lehetőségét, másik két halottról pedig egészségügyi kartonuk átvizsgálása után mondták ki, hogy nem vérhas miatt haltak meg.

Furcsán hangzik, de nem ritka

A megyei tisztifőovos közlése szerint a járvány feltehetően február 13-án kezdődött, úgy hogy a kórokozót valaki magával bevitte az intézménybe, ahol az ételeken és a személyes érintkezések során terjedt. Újabb megbetegedéseket nem észleltek, így feltehetően a járvány már lezajlott.

- Nem különös ilyen járvány előfordulása, hiszen nem ritka a tünetmentes vírushordozó - jelentette ki kérdésünkre Hajdu Katalin. Az első négy-öt megbetegedést azonban jelenteni kellett volna a háziorvosnak illetve az intézmény vezetőjének a tisztiorvosi szolgálat felé. Ha ezt megtették volna, akkor feltehetően jóval kevesebben betegedtek volna meg. A történtek miatt az ÁNTSZ komoly rendszabályokat vezet majd be, az esetnek pedig mindenképpen lesz következménye a háziorvosra illetve a főigazgatóra nézve is - jelentette ki Hajdu Mária.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?