Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Leukémiagyógyszer ígéretével csaltak ki pénzt öregektől

2005.11.23. 10:04
Két fiatal nő, akik egészségügyi dolgozónak adták ki magukat, elsősorban egyedülálló nyugdíjasokkal hitették el, hogy súlyos betegségben szenvednek, amire azonban van gyógyszer.

Két fiatal nőt fogtak el a rendőrök Gyöngyösön, akik a gyanú szerint a helyi kórház laboratóriumi dolgozójának adták ki magukat, és így csaltak ki pénzt idős emberektől. Elhitették a sértettekkel, hogy a vérvizsgálat leukémiát mutatott ki náluk, ám a betegség egy több tízezer forintba kerülő svájci gyógyszerrel gyógyítható. Az idős emberek a megnyugtató ajánlatot hallva a pénzt átadták, ám semmilyen gyógyszert nem kaptak érte.

A gyanúsítottak máskor a Máltai Szeretetszolgálat munkatársainak adták ki magukat. Azzal kopogtattak be a nyugdíjasokhoz, hogy háromezer forint segélyt hoztak, ám húszezresből vissza kellene adni. Megfigyelték, hogy az idős ember hol tartja az értékeit, majd egyikük a mosdóba kéredzkedve visszament a lakásba és kifosztotta a rejtekhelyet.

A nyomozás adatai szerint az egyik nő ezen kívül több alkalmi lopást követett el a gyöngyösi Bugát Pál kórházban, ahol takarítónőnek adta ki magát. A fiatal nő azt használta ki, hogy megjelenése rendkívüli módon hasonlít a kórház egyik takarítójáéhoz, ráadásul ugyanolyan frizurát és öltözéket viselt, mint a nő.

A bűncselekmények elkövetését az először elfogott gyöngyösi nő beismerte és megnevezte bűntársát is. A csalók által okozott kár teljes összege egyelőre nem ismert. A rendőrség további sértettek jelentkezését várja az ügy felgöngyölítése érdekében. A rendőrök várják azok jelentkezését, akiket hasonló módszerekkel vertek át a környéken.