Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Vesszőzés szerencsejátékért

2005.06.24. 13:50
Szenvtelen arccal ütlegelt tizenöt szerencsejátékost az acehi iszlám bíróság zöldkaftános ítéletvégrehajtója. Az ítéletvégrehajtást élőben közvetítette a tévé.

Nyilvánosan megvesszőztek tizenöt férfit, akiket szerencsejáték vétkében találtak bűnösnek Indonézia Aceh tartományában. A lázadó többségű tartományban az iszlám jog, a sária 2003-as bevezetése óta ez volt az első ilyen jellegű büntetés.

A büntetést a nyugat-indonéziai tartomány Bireuen városának nagymecsete előtt hajtották végre a pénteki istentisztelet után. A vesszőzést egy bő zöld tunikába öltözött, maszkot viselő köztisztviselő hajtotta végre, gépies mozdulattal ütlegelve nádpálcával az elítéltek hátát, akiken nem látszott a fájdalom.

Összesen huszonhat személyt ítéltek el amiatt, mert szerény összegekért játszottak. Az orvosok szerint csupán tizenöten voltak alkalmasak a testi fenyítésre, a többieken akkor hajtják végre az ítéletet, ha jobb lesz az egészségi állapotuk.

Az eseményt a Metro kereskedelmi tv-csatorna is közvetítette, a világ legnépesebb muzulmán országának, Indonéziának a közvéleménye nem ellenzi sem ezt az újfajta büntetést, sem pedig a halálbüntetést.

Az indonéz kormány 2001-ben engedélyezte, hogy Aceh tartományban fokozatosan életbe léptessék a saríát. Az iszlám bíróság 2003 végén jött létre. A szigetállam többi részében nem az iszlám törvénykezés, hanem a holland megszállás idején hozott szigorú törvények érvényesek.